Telt házas volt a húsvéti hosszú hétvége

A nyári szezon kezdetét képviseli a legközelebbi hosszú hétvége pünkösdkor, amelyre várhatóan már most megkezdődnek a foglalások.

2022. 04. 22. 13:41
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megteltek a belföld szálláshelyek húsvétkor, így a március 15-i hosszú hétvége, illetve az elmúlt időszak eredményei alapján 

minden esély megvan arra, hogy az idei forgalom a hazai turizmusban felülmúlja a tavalyit 

– közölte pénteken a Magyar Turisztikai Ügynökség. Kiemelték, hogy a nyári szezon kezdetét képviseli a legközelebbi hosszú hétvége június elején, pünkösdkor, amelyre várhatóan már most megkezdődnek a foglalások.

 Az MTÜ megállapította: 

felülmúlta az előzetes várakozásokat a húsvéti hosszú hétvégén mért 553 ezer vendégéjszaka,

amelyet a kereskedelmi szálláshelyeken vettek igénybe az utazók szerte az országban. 

A húsvét körüli napokban több mint negyven százalékkal magasabb forgalmat értek el a szálláshelyek, mint a márciusi nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén, és a vidéki Magyarország több úti célja mellett Budapest is jelentős látogatottságot produkált. 

A fővárosba leginkább a külföldiek, míg vidékre többségében a belföldi vendégek foglaltak szállást – összességében leginkább a Balatonnnál, a Mátra-Bükk környékén, illetve a budapesti agglomerációban.

Az előző hétvégén kiegyensúlyozottan alakult a magyar és a nemzetközi turisták megoszlása hazánkban: míg a belföldiek 337 ezer, a külföldiek 216 ezer éjszakára fizettek be a szálláshelyeken. 

A fővárosban a forgalom negyede, azaz 139 ezer vendégéjszaka koncentrálódott, amelynek meghatározó többsége a határon túlról érkezett vendégektől származott. Vidéken 414 ezer vendégéjszakát értékesítettek főként a négycsillagos hotelek, amelyek több mint háromnegyede a hazai utazókhoz volt köthető. 

A magyarok körében a legnépszerűbb települések Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Zalakaros, Gyula és Eger voltak. 

A külföldiek főként Budapestre, Hévízre, Bükre, Sárvárra és Hajdúszoboszlóra utaztak húsvétkor.

Ahogy a hosszú hétvégéken általában jellemző, országos szinten a vendégéjszakák felét szállodákban, több mint egyharmadát pedig magán- és egyéb szálláshelyeken töltötték el az ünnepi kikapcsolódásra érkezett vendégek. 

A szállodák kapacitáskihasználtsága a múlt pénteki és szombati napokon a négy- és ötcsillagos egységekben volt a legmagasabb: a fővárosban csaknem nyolcvanszázalékos telítettséggel működtek az egységek, míg a vidéki szállodákban hetvenszázalékos volt ez az arány. 

A húsvét kiemelkedő forgalma a bevételekben is megmutatkozott, amely 

a szálláshelyek esetén összesen 9,6 milliárd forintra rúgott, amelyből ötmilliárdot a magyarok fizettek ki. A vendéglátóhelyeken is jó eredményeket mértek, ahol az árbevétel meghaladta a 18 milliárd forintot, 

napi szinten elérve a négymilliárd forint feletti bevételt.

 

Borítókép: Sokakat vidékre csábítottak az ünnepi programok (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.