Veszélyes a legtöbb építkezés

Alig akadt olyan építkezés, ahol ne tártak volna fel valamilyen munkavédelemmel összefüggő szabálytalanságot a hatóságok. Legtöbbször a védőeszközök helytelen használata és a balesetet megelőző intézkedések elmaradására derült fény. Az ellenőrzött több mint ezer munkáltató 87 százaléka mulasztott.

Nagy Kristóf
2022. 04. 11. 7:10
null
Budapest, XI. ker Budapart lakótelep építkezés a Kopaszi gátnál fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte az összes építkezésen feltártak valamilyen munkavédelemmel összefüggő szabálytalanságot az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a kormányhivatalok építőiparban elvégzett munkaügyi és munkavédelmi célellenőrzése során. 

Az ágazat külön vizsgálatára azért volt szükség, mert a legtöbb súlyos sérüléssel és halállal végződő munkabaleset az építkezéseken fordul elő. 

A 2021. május eleje és szeptember vége között elvégzett helyszíni ellenőrzések mérlege lesújtó: 

az ellenőrzött mintegy 1100 munkáltató közel 87 százalékánál találtak szabálytalanságot a hatóság emberei. A munkavállalók 63 százaléka volt érintett valamilyen jogsértésben, míg a védőfelszerelések közel negyedénél tárt fel hiányosságokat a vizsgálat. 

A legtöbb esetben a hiányosságok megszüntetésére szólították fel a vállalkozásokat a szakemberek, munkaügyi bírságot 160 esetben szabtak ki, amelynek összege közel 26,5 millió forint volt.

A vizsgálat megállapította, hogy a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközök a legtöbb építkezésen rendelkezésre álltak, ennek ellenére nem vagy nem megfelelően használták, vagy szabálytalan felszerelésekkel helyettesítették őket. A legtöbb hiányosság a magas- és mélyépítkezéseken volt jellemző, ezek több mint felénél tártak fel szabálytalanságot. 

A magasban végzett munkálatok során nem volt megfelelő védőkorlát, vagy annak állapota nem védett a mélybe eséstől. A magasban végzett munkák során több építkezésen is elmaradt vagy nem volt megfelelő az egyéni védőeszközök – például kötél – használata. Kevés figyelmet fordítottak emellett a munkagödrökre figyelmeztető jelzések elhelyezésére és a balesetet megakadályozó korlát kiépítésére is.

Az ellenőrzések során a hatóság emberei külön vizsgálták a bontással, így azbesztmentesítéssel járó építkezéseket és azokat a helyszíneket, ahol a munkavállalók vegyszerekkel, fokozott egészségkárosodást okozó anyagokkal dolgoztak. Ezen a téren kedvezőbbek a tapasztalatok: az egyéni védőfelszerelések szabályos használatára és a rendszeres orvosi ellenőrzésre odafigyeltek a munkáltatók.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy a munkavédelmi oktatás legtöbbször mindössze formális, az oktatóanyag elavult és hiányos. A képzett szakemberek hiánya és a munkavállalók alacsony motivációja további kockázatokat hordoz. 

Több volt a szabálytalanság azokon az építkezéseken, amelyeken alvállalkozók dolgoztak, akik a határidők betartását fontosabbnak tartották, mint a biztonságos munkavégzést. Az építőiparban kiemelten nagy gond a munkaerőhiány, az ágazatban pedig a kisebb vállalkozások dominálnak. Annál a vállalkozásnál, ahol több a munkavállaló, kevesebb a szabálytalanság.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.