időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo
Parragh László: Ha sokan bújnak ki az adófizetés alól, megeshet, hogy a többség terhei nem csökkenhetnek majd

A kata reformját sürgeti a kamara

Jakubász Tamás
2022.05.25. 16:45 2022.05.25. 17:14
A kata reformját sürgeti a kamara

Súlyos, azonnali beavatkozást igénylő anomáliákat tapasztal a kisadózó vállalkozások tételes adójánál, vagyis a katánál a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Parragh László elnök ezek kapcsán a Mediaworks Hírcentrumának úgy fogalmazott: vagy az adónem átfogó reformjára volna szükség, vagy egyenesen arra, hogy a törvényhozás eltörölje a katát és egy teljesen új kedvezményes, de igazságos szabályrendszert vezessen be helyette. A kamara mindenképpen visszaszorítaná az adóoptimalizálást, a színlelt szerződéseket.

Nagy siker a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) már régóta mondja, hogy ebben a formában nem tűnik célravezetőnek az adó, ezért a minisztériumnak meg kell vizsgálnia a kérdést – sajtóbeszámolók szerint ezt válaszolta parlamenti meghallgatásán Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor a képviselők a kata jövőjéről faggatták.

A tárcavezető szavai nyomán a Mediaworks Hírcentruma megkereste a kamara elnökét, azt tudakolva, milyen problémákat tapasztalnak a kata körül.

– Először is rögzíteni kell, hogy a kata betöltötte azt a szerepet, amit a döntéshozók eredetileg szántak neki. Az adónem ugyanis rengeteg olyan gazdasági szereplőt vont be a közteherviselésbe, amelyek korábban távol maradtak attól

– kezdte nyilatkozatát Parragh László. Hozzátette: az érintettek, ha kedvezményes feltételekkel is, de rendszeresen részt vállalnak a közös kiadások fedezéséből. – A fő probléma ugyanakkor éppen itt jelentkezik – mondta az elnök.

Mint Parragh László kifejtette,

a kamaránál jó ideje azt tapasztalják, hogy egyes megrendelők a katát adóoptimalizálás céljából alkalmazzák, vagyis arra használják fel, hogy elkerüljék a munkaviszonnyal járó, nyilvánvalóan magasabb közterhek megfizetését.

– Többször is kaptunk olyan visszajelzést, hogy a megrendelő azt közölte a megbízottjával: vagy katás vállalkozóként adja neki a munkát, vagy mást keres a feladatra. A visszaélésszerű megoldásokat nem szabad eltűrni – vélekedett az MKIK első embere. – Már csak azért sem – folytatta –, mert ha sokan bújnak ki az adófizetés alól, idővel kialakulhat annak a veszélye, hogy a többség terheit nem tudja majd csökkenteni a kormányzat. A színlelt vállalkozói szerződések visszaszorítására tavaly év elején lépett életbe az úgynevezett hárommilliós szabály, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy a katások száma nem csökkent. Ez pedig leginkább azt jelenti, hogy e szabály önmagában nem elegendő a probléma megoldására.

– Mindezek miatt úgy látjuk, eljött az ideje annak, hogy a kormányzat átgondolja a kedvezményes adózást és a mai feltételeknek megfelelően módosítsa azt – mondta az elnök. Majd arról beszélt:

a kamarában a kata átfogó reformját sürgetik, de azt is megfelelő megoldásnak tartanák, ha egy teljesen új, kisvállalkozásoknak szóló szabályrendszerrel váltanák fel ezt az adózási formát, megtartva annak fő előnyét, az egyszerűséget.

Borítókép: Asztalostanulók munka közben, képünk illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)