Lezárul a héten a Romgaz és az ExxonMobil ügylete

A tranzakció révén a románok tulajdonába kerül a földgázmezőben eddig az ExxonMobil által birtokolt ötvenszázalékos részesedés.

null
Forrás: OMV Petrom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezen a héten írja alá a Romgaz és az ExxonMobil azt a szerződést, amelynek révén a román állami gázvállalat megvásárolja az amerikai cégnek a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű gázmezőben birtokolt részesedését. Ezáltal a Romgazé lesz az ameri­kaiak tulajdonában lévő romániai leány­vállalat részvényeinek száz százaléka. Az 1,06 milliárd dolláros tranzakció révén a románok tulajdonába kerül a földgázmezőben eddig az ExxonMobil által birtokolt ötvenszázalékos részesedés. Így az OMV Petrom a Romgazzal közösen fogja kitermelni a nyílt vízi földgázmezőt.

A szerződéssel egy éveken át tartó huzavona zárulhat le a fekete-tengeri gázkitermelés ügyében. Az ExxonMobil 2008-ban társult az OMV Petrommal a Neptun Deep földgázmező kitermelése céljából.

A kitermelés megkezdésének az elmaradásáért a befektetők a számukra nem eléggé előnyös off­shore-törvény elfogadására hivatkoztak. Azt követelték, hogy a román parlament módosítsa a jogszabályt, és biztosítson kedvezőbb feltételeket a befektetőknek. „Nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni arra a kérdésre, akadálya-e jelenlegi formájában az offshore-törvény a fekete-tengeri gáz kitermelésének” – mondta a Maszol erdélyi hírportálnak Nagy-Bege Zoltán, a romániai energiahatóság alelnöke. Arra emlékeztetett, hogy a Black Sea Oil and Gas amerikai vállalat a jelenlegi szabályozás ellenére heteken belül megkezdi két tengeri földgázmező kitermelését. A cég ugyanakkor bejelentette, beperli a román államot, mivel nem teljesítette a beruházás kezdetekor tett ígéretét az offshore-törvény módosítására.

Az ExxonMobil egyébként nagy, mintegy 250 millió dolláros profittal száll ki a romániai üzletből, holott egyetlen köbméter gázt sem termelt ki a Fekete-tengerből. 

Sajtóinformációk szerint a bukaresti parlament megvárja az offshore-törvény módosításával a részesedés eladásáról szóló szerződés aláírását, nehogy meggondolja magát az évekig taktikázó amerikai vállalat. Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója pénteken azt mondta: leghamarabb öt év múlva kezdődhet el a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelése, ahonnan évente tízmilliárd köbméter gáz kinyerését tervezik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: OMV Petrom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.