időjárás 29°C Pál 2022. június 30.
logo

A globális minimumadó gazdasági leépüléshez vezetne

Forrás: Origo.hu
2022.06.23. 09:52 2022.06.23. 13:04
A globális minimumadó gazdasági leépüléshez vezetne

– Az adóztatás, így az adókulcsok megállapítása is nemzeti hatáskörbe tartozik, ebből kifolyólag a globális minimumadó bevezetésének koncepciója egy újabb föderációs törekvésként értékelhető, amely nemzeti jogköröket vonna el a tagállamoktól – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban.

– Az Országgyűlés kedden meghozott döntése a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elutasításáról magyar szuverenitás szempontjából és gazdasági értelemben is rendkívüli jelentőségű – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán.

– Mind a hazai, mind az európai gazdaságnak hatalmas kihívásokkal kell megküzdenie. Brüsszel ilyen körülmények között növelné terheiket, ami hatalmas csapás lenne az unió és Magyarország gazdasági működőképességére, és rendkívüli mértékben csökkentené a versenyképességet – magyarázta az alkotmányjogász.

A Századvég jogi szakértője hozzátette azt is, hogy

legitim eszköz nem áll Brüsszel rendelkezésére arra vonatkozóan, hogy azért büntessen egy tagállamot, mert az érvényesíti azon jogos igényét, hogy az uniós alapelveket és az alapszerződéseket mindenki, így az Európai Unió intézményrendszere is tartsa tiszteletben.

Az Origó kérdésére felelve azt is elárulta a szakértő, hogy „ennek ellenére számíthatunk arra, hogy Brüsszel ismételten semmibe veszi az uniós alapelveket, és politikai, illetve egyéb nyomásgyakorlásnak fogja kitenni hazánkat, mint ahogyan azt többek között a helyreállítási alap forrásaival összefüggésben is megtapasztalhattuk.”

Ez az új adófajta Magyarországon adóemeléshez vezetne; vagyis a magyar polgárok által a felettes hatalomnak, az államnak kötelezően fizetendő rendszeres juttatások mértékét emelné meg igen jelentősen.

Azzal kapcsolatban, hogy mi történne, ha Brüsszel végigvinné és megvalósítaná terveit, ifj. Lomnici Zoltán elmondta az Origónak, hogy a globális minimumadó javaslatának megvalósulása azonban drasztikusan, közel kétszeresére növelné a vállalkozások – köztük a magyar vállalkozások – terheit, megnehezítve, egyes esetekben ellehetetlenítve azok életét.

Mindez negatív gazdasági láncreakciót indítana el; a hazai beruházások üteme jelentősen visszaesne, munkahelyek szűnnének meg, végső soron pedig megtörne a magyar gazdasági növekedés üteme

– ecsetelte a Századvég alkotmányjogásza.

A teljes interjú ITT olvasható el.

Borítókép: Ifj. Lomnici Zoltán (Fotó: Origó)