A kormány megerősítette a családok védelmét

A rezsi- és honvédelmi alap felállításával, illetve az ezt finanszírozó extraprofitadó kivetésével folytatódik a rezsicsökkentés. A baloldali pártok és a balliberális média kezdettől támadta a rezsicsökkentés politikáját, és a baloldal választási bukásában is komoly szerepet játszott, hogy hamar kijelentették, kormányra kerülésük esetén nem kívánnák fenntartani azt. Ezzel szemben már egy évtizede védi a magyar családokat az intézkedéssorozat, amelynek a háború árnyékában, az elszálló európai rezsidíjak idején még nagyobb jelentősége lett.

2022. 06. 05. 13:05
null
Nyíregyháza, 2019. május 5. Gyerekek köszöntik édesanyjukat reggel anyák napja alkalmából a Pápai család nyíregyházi otthonában 2019. május 5-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egy évtizede védi a magyar családokat a rezsicsökkentés. A második Orbán-kormány 2012-ben döntött az első rezsicsökkentési lépésekről, amely lényegében a hatósági árakra áttérést jelentette, s

a korábbi sorozatos gázáremelés és a többi energiahordozó árának folyamatos emelése helyett csökkentette a lakosság által fizetendő díjakat.

A később intézkedések révén összességében 2012 óta átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára – miközben a piaci árak emelkedtek, sőt idén az orosz–ukrán háború következményként Nyugat-Európában drasztikusan elszálltak a rezsidíjak.

 

Extraprofitadó a rezsicsökkentés fenntartásáért

A kabinet a soproni kihelyezett kormányülésen döntött a rezsi- és honvédelmi alap felállításáról, illetve az azt finanszírozó extraprofitadó kivetéséről, aminek összege 2022-ben meghaladja a nyolcszázmilliárd forintot, jövőre pedig eléri az ezermilliárd forintot

– mondta most Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika árát tehát nem az embereknek kell megfizetniük

– hangsúlyozta a miniszter, aki ugyanakkor jelezte, hogy a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető. Nagy Márton emlékeztetett rá, hogy a rezsicsökkentési szabályok eredetileg is a családoknak szóltak, a kormány csak a koronavírus-válság miatt döntött úgy 2021 végén, 2022 elején, hogy abba az önkormányzatok, valamint a kis- és középvállalatok is beléphessenek.

A miniszter hangsúlyozta, a kormány továbbra sem köt kompromisszumot abban, hogy a családok érdekében megvédi a teljes foglalkoztatottságot, a nyugdíjak vásárlóerejét, a családtámogatásokat, valamint a rezsicsökkentést. 

A friss Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint mindemellett

Orbán Viktor miniszterelnök július elsejéig újabb javaslatot vár, amellyel megakadályozhatók a rezsicsökkentést érintő visszaélések.

Palkovics László technológiai és ipari miniszternek Varga Mihály pénzügyminiszterrel közösen kell javaslatot tennie ennek érdekében. 

 

Hülyeségnek nevezték

A rezsicsökkentést kezdettől támadták a baloldali pártok, sőt gúnyolódtak rajta. Gyurcsány Ferenc korábban egyenesen hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést. A rezsicsökkentés aztán az idei választási kampány egyik központi témájává vált, miután Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-aspiránsa nem sokkal azután, hogy megnyerte a balos előválasztást, kijelentette:

A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, nem szeretném fenntartani.

Eközben a kormánypárti politikusok a szomszédunkban zajló háború árnyékában is azt ígérték, hogy megvédik a rezsicsökkentést – mindezek alapján kaphatott ismét kétharmados felhatalmazást az Országgyűlésben a Fidesz és a KDNP.

A „baloldali értékekre” előszeretettel hivatkozó baloldal részéről már csak azért is teljes tévedés a rezsicsökkentés támadása, mivel a Századvég egy korábbi elemzése szerint

az Orbán-kormányok rezsicsökkentési programja a legalacsonyabb jövedelmű nyolcszázezer háztartás életét könnyítette meg, ami 2,4 millió embert érintett közvetlenül. Az intézkedés révén a legalacsonyabb jövedelműek másfélszer annyit fordíthatnak más kiadásokra, mint a rezsicsökkentés előtt.

A rezsicsökkentési program előtt a legkevésbé tehetős háztartások majdnem egyhavi – egy főre eső nettó – jövedelmet költöttek el a közüzemi számlákra. Az elemzés emlékeztetett rá, hogy a szocialista–liberális kormányok regnálása idején, 2002 és 2010 között a lakossági energiahordozók piaci árazása, illetve az ebből fakadó közüzemi díjemelések jelentős anyagi terheket róttak az alacsonyabb jövedelmű fogyasztókra.

 

Sok mindent túlélt már a rezsicsökkentés

Mindent elmond a balliberális sajtó hozzáállásáról is az, ahogy például az Index tálalta annak idején a rezsicsökkentés bevezetését:

Akár egyszeri támogatást, ad, akár csökkenti a rezsiárakat, akár kilakoltatási és kikapcsolási moratóriumot rendel el a kormány, azzal csak rövid távú megoldást nyújt a helyzetre, adott esetben tovább mélyítve a problémát. Az energiahordozók árát ugyanis nagyrészt olyan külső gazdasági folyamatok alakítják, amelyekre a kormánynak nincs közvetlen hatása, ha rendeletben csökkentik a lakossági árakat, az a szolgáltató cégek terheit növeli, akik pedig veszteségeiket elsősorban azokon próbálják majd meg behajtani, ahol azt nem tiltja közvetlenül a kormány, az ipari fogyasztókon. 

Ehhez képest a rezsicsökkentés tíz éve védi a családokat, Európában a lakossági fogyasztók nálunk fizetik a legkevesebbet az energiáért, a kormány pedig az elhúzódó háború idején is megerősítette a családok védelmét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.