A britek is megadóztatják a nagy multicégek extraprofitját

Mint ismert, a magasabb világpiaci olaj- és gázárakból származó előnyökből jelentős profitra, sőt extraprofitra tesznek szert az energiahordozókat forgalmazó cégek. A Mandiner tudósításából kiderül, hogy a British Petrol (BP) és a Shell is rekord negyedéves nyereséget produkált. Ezt hónapokkal azután könyvelhették el a vállalatok, hogy az Egyesült Királyság kormánya bejelentette az energiaipari cégekre kivetett különadót.

Forrás: Mandiner2022. 08. 19. 9:05
Fuel price hike in Britain
epa10003795 A man uses a fuel pump at a garage forecourt in London, Britain, 09 June 2022. Data firm Experian Catalist reported that the average cost of fuel to fill a 55-liter car has now exceeded 100 British pounds (117 euro) for the first time. People in Britain are facing rising costs. Some, like petrol, are a consequence of the ongoing invasion of Ukraine as Europe tries to reduce its dependence from Russian oil. EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A május 26-án életbe lépett új adónem, amely így a BP negyedéves nyereségének egy jelentős részét nem érinti, a szokatlan nyereséget adóztató (windfall tax) egyszeri adó, amelyet a kormány vet ki egy vállalatra vagy szektorra. A lényege, hogy olyan cégeket és ágazatokat céloz meg, amelyek elég szerencsések voltak ahhoz, hogy valami olyasmiben részesüljenek, amiért nem voltak felelősek – más szóval: egy váratlan és jövedelmező eseményben.

 

Az energetikai cégek sokkal több pénzhez jutnak az olaj- és gázkitermelésért, mint tavaly.

 

Ennek fő okai, hogy a világjárványból való kilábalás miatt megnőtt a kereslet, valamint az oroszok ukrajnai inváziója miatti ellátási aggodalmak is szerepet játszanak az áremelkedésben – olvasható a Mandiner cikkében.

Rishi Sunak, a brit kormányfői poszt egyik várományosa az adót 25 százalékos energiaprofit-adónak nevezte. Az államkincstár arra számít, hogy az első évben az extraporfitadó mintegy ötmilliárd font bevételt fog jelenteni az államkasszának.

 

Ennek a különadónak fontos jellemzője, hogy a vállalatok által a korábbi évek vesztesége, illetve az olyan dolgokra fordított összeg, mint például az északi-tengeri olajfúró platformok leszerelése nem használhatóak fel az általuk fizetendő adó összegének csökkentésére. Az elmúlt években ilyen módszerekkel a BP és a Shell szinte egyáltalán nem fizetett adót az Egyesült Királyságban.

 

Az energiaipari nyereségadóról szóló javaslat tartalmaz egy beruházási kedvezményt is, amelynek köszönhetően az energiavállalatok minden egyes font fosszilis tüzelőanyag kitermelésébe történő beruházása után 91 penny értékű adómegtakarításra lennének jogosultak az Egyesült Királyságban – írja a Mandiner.

HATALMAS NYERESÉGET KÖNYVELHETTEK EL AZ OLAJIPARI CÉGEK

A BP 14 éve nem ért el akkora negyedéves nyereséget, mint idén április és június között, amikor 6,9 milliárd fontot keresett. A Shell még magasabb, 9 milliárd fontos nyereséget könyvelhetett el a második negyedévre.

 

A nyereség ellenére azonban az áprilisi és júniusi bevételek nagy részét nem érinti a kormány által bevezetett extraprofitadó, mivel azt csak május 26-tól kell alkalmazni.

 

A Mandiner cikkéből kiderült az is, hogy mindkét vállalat nagy veszteséget számolt el az orosz olajcégekben zajló befektetésekből való kiszállás miatt.

A brit kormány elfogadta az extraprofitadót, miután korábban még elutasította azt. 

Az extraprofitadót bírálók azzal érvelnek, hogy az hatással lehet az egyes nyugdíjalapok által a nyugdíjasoknak kifizetett pénzekre – mivel ezek az alapok az energiaipari cégek nyereségéből részesülnek.

A Mandiner összefoglalója teljes egészében IDE kattintva olvasható el.

Borítókép: illusztráció (Forrás: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.