Európa nagy részén tovább pusztítja a termést a példátlan szárazság

Az aszály mellett a jégeső is megtizedelte a termést.

Forrás: VG.hu2022. 08. 03. 7:18
null
Düsseldorf, 2022. július 29. A Rajna folyó kiszáradt medre Düsseldorfban 2022. július 29-én. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előttünk álló időszakban folytatódik Európa nagy részén a példátlanul száraz, forró időjárás – olvasható a VG.hu cikkében. A júliusi hőhullámok óriási kárt okoztak a mezőgazdaságban, még azokban az országokban is, ahol az öntözéses szántóföldi művelés aránya jóval magasabb, mint hazánkban.A szárazság mellett más szélsőséges időjárási jelenségekkel is meggyűlik a gazdálkodók baja. A nemzetközi szakmai szervezetek arra számítanak, hogy a korábbi várakozásokhoz képest jóval nagyobb veszteséggel zárul 2022 az élelmiszer-termelésben.

Kiszáradt szántók és legelők

Franciaországban a legfrissebb becslések szerint a júliusi szárazság és hőség a kukoricában okozott jelentős károkat: a várakozások szerint a termés több mint 30 százaléka silány minőségű lesz. A terméskiesés mértéke is jelentős és további károkkal is számolnak a francia termelők.Az aszály miatt jelentősen lecsökkent a folyók vízszintje, emiatt Franciaország szinte teljes területén vízfelhasználási korlátozás van érvényben. Ez a gazdáknak kimondottan fájdalmas lépés, mivel ott sem jut elegendő víz a növényeknek, ahol kiépített az öntözési infrastruktúra.A szárazság az állattartókat sem kíméli: a legelők nagy része kiszáradt, így jelentősen nőttek a takarmányozási költségek.

Érkezik az újabb hőhullám Nyugat-Európába: Franciaországban ez már a harmadik olyan időszak lesz ezen a nyáron, amikor 35 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklet az ország legnagyobb részén.

Hollandiában sokáig emlegetik a nyarat

A szélsőségesen száraz időjárás miatt nem csak Franciaországban van érvényben az édesvíz-felhasználás állami korlátozása. Hollandiában is kritikus a helyzet: noha az országban az elmúlt napokban valamelyest csapadékosabbra fordult az időjárás, a csapadékhiány, így a talaj és a felszíni vizek vízhiánya továbbra is súlyos.További problémát okoz az is, hogy a talajvíz szintje aggasztó mértékben süllyed. A nyugati országrészben gondot okoz a folyók alacsony vízszintje is, mivel így a folyók egyre kevésbé képesek visszaszorítani a tengervizet, ezért a talajok sótartalma egyre magasabb. A szikesedés hosszú távon is jelentős károkat okoz a mezőgazdaságban.

Ami maradt, elverte a jég

Az idei nyár szélsőséges időjárásának egyik legnagyobb elszenvedője Olaszország. Az ország egyik legfontosabb vízforrásának számító Pó folyó egyes helyeken szinte teljesen kiszáradt. Az olasz hatóságok szerint a szántóföldi növényeknél és a kertészetekben 10-10 százalékos terméskiesést okozott az aszály.

A csapadékosabbra forduló időjárásnak sem örülhettek az olaszok: a heves viharokat kísérő jégesők sokkoló pusztítást okoztak, és ott sem kímélték a szántókat, kertészeteket, ahol kevésbé volt kritikus az aszály.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: A Rajna folyó kiszáradt medre Düsseldorfban (Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.