Nem áll le a jegybank a kamatemeléssel, de lassíthat az eddigi tempón

Várhatóan folytatja a monetáris szigorítást kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, tovább emelkedhet az alapkamat mértéke. Bár még sok a bizonytalanság, egyre közelebb lehet a tetőpont mind az infláció, mind az alapkamat esetében – olvasható a VG.hu cikkében.

Forrás: VG.HU2022. 09. 26. 7:13
null
Budapest, 2021. április 24. A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a fõváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal 75 bázispontos kamatemelés várható a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsától, amely kedden tartja soron következő kamatdöntő ülését – tudta meg a VG.hu Varga Zoltántól, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzőjétől. 

A szakember szerint ezzel a lépéssel 12,50 százalékra emelkedhet az alapkamat mértéke a mostani 11,75 százalékról. 

Közel lehet már a tetőpont, az elemző arra számít, hogy 2022 végén 13,75 százalékra ugorhat az irányadó ráta, majd az első negyedévben még néhány szigorító lépés jöhet. 

A VG-nek Isépy Tamás, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágvezetője azt mondta, szerinte továbbra sem lassít a jegybank az eddigi tempón, várakozása szerint az alapkamat az év végén 14,25 százalékra emelkedhet, majd a jövő év első felében már enyhülhet a monetáris szigor.

Hogy melyik forgatókönyv érvényesül, az majd kedden kiderül, mindenesetre az MNB esetleges lassítására utalt Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Közgazdász-vándorgyűlésen, ahol 

kilátásba helyezte, hogy lassacskán véget ér a kamatemelési ciklus. 

Persze mindez függ még az infláció alakulásától is, amely augusztusban a legutóbbi alapkamat-emelést követően is tovább emelkedett, a 15,6 százalékos ütem egy újabb 24 éves rekord döntött meg. 

Az elemzők pedig biztosra veszik, hogy a tetőpont az év végén 20 százalék közelében lehet, bár annyiban azért ma már jobb a helyzet, hogy időközben eldőlt, az év végéig meghosszabbítja a kormány az árstopokat. Ha nem így tett volna, akkor az inflációs csúcs 23-24 százalékra is nőhetne. 

A forint árfolyama a nagy kérdés, amelyet továbbra is számos tényező befolyásol, ilyen például a földgáz világpiaci ára, a háborúról érkező hírek vagy az uniós források körüli vita – írja a VG.hu.

Ha sikerül megállapodni, és a források nagyobb részéhez hozzájutunk, az év vége előtt erősödhet a forint

– jósolta Varga Zoltán, aki összességében arra számít, hogy a 390–415-ös tartományban mozoghat az euró–forint a következő időszakban, megállapodás esetén a 390-es szint felé indulhat, de szerinte arra nem érdemes várni, hogy azt letörné.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: illusztráció. A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt (Fotó: MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.