Népszerű vízerőmű Romániában

A vízből nyert elektromos energia ára a piacvezető a romániai lakossági ügyfelek számára. Az árak elszabadulása után a Hidroelectricánál napi ötezer új kérvénnyel próbálnak megbirkózni, miközben a kapacitásuk véges.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2022. 09. 26. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt több mint tizenötszörösére nőtt a vízerőműveket működtető román állami vállalat, a Hidroelectrica lakossági ügyfeleinek száma. A hatalmas bumm azonban kezd gondokat okozni, mivel immár naponta ötezer új ügyfél szeretne szerződést kötni a céggel. A kliensek számának robbanásszerű növekedése természetesen nem véletlen: a háztartási fogyasztóknak messze a Hidroelectrica kínálja legjobb áron a villanyáramot.

A romániai országos energiaszabályozó hatóság ár-összehasonlítója szerint gyakorlatilag nincs ellenfele a piacon, miután a június elsejétől leszerződő ügyfeleknek 0,74 lej/kWh (0,15 euró) áron kínálja a villanyáramot. A második legjobb ajánlat, az Enelé ennek a duplája, 1,46 lej/kWh, míg az Electrica és az RDS & RCS legkisebb tarifái 1,62, illetve 1,63 lej/kWh. A romániai fogyasztók összesen 85 ajánlat közül választhatnak, ezek többsége 1,84 lej/kWh-nál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég.

Tavaly év végén hozzávetőleg százezer lakossági ügyfelünk volt, idén március 31-én 110 829, jelenleg pedig 300 ezer

– nyilatkozta szeptember közepén az Economedia.ro gazdasági portálnak Bogdan Badea, a Hidroelectrica igazgatótanácsának elnöke. – A növekedés léptékét azonban leginkább az jelzi, hogy 2021 tavaszán még csak 7145 ügyféllel rendelkeztünk. A napi ötezer új kliens jelentkezése miatt nagy nyomás nehezedik a szoftver-infrastruktúrára, de igyekszünk folyamatosan fejleszteni, és minél több szerződéskötési kérvényt feldolgozni. Felhívom azonban a figyelmet, hogy a vállalat képtelen korlátlan számú ügyféllel szerződni, szolgáltatási kapacitásaink ugyanis végesek – mondta az elnök.

Románia teljes fogyasztása 57 TWh körüli, amelynek kielégítését a Hidroelectrica 14-17 TWh termelési kapacitása csak részben képes vállalni. Az idei első negyedévben a szolgáltató 65 százalékkal magasabb, 2,3 milliárd lejes (464,6 millió euró) árbevételt ért el, mint 2021 azonos időszakában.

 Nyeresége viszont 70 százalékkal nőtt, 1,29 milliárd lejre, miután az ipari fogyasztóknak az igen magas piaci áron szolgáltatja az áramot. A kitűnő pénzügyi eredményeket olyan körülmények között sikerült hozni, amikor 30 százalékkal kevesebb villanyáramot értékesítettek, mint 2021-ben.

A Hidroelectrica által üzemeltetett legnagyobb vízerőmű a Duna Vaskapu-szorosában ötven évvel ezelőtt használatba adott létesítmény. A Románia és Jugoszlávia közös beruházásában épült objektum beépített teljesítménye az átadáskor 1050 MW volt a román fél számára, ezt időközben 1167 MW-ra növelték. Egy átlagos vízhozamú évben a létesítmény 5,24 ezer MWh energiát termel Romániának. A Duna romániai és szerbiai partja között húzódó völgyzárógát hossza 1278 méter, a gát mögött kialakított gyűjtőtó hossza 120 km, és kétmilliárd köbméternél több vizet tárol. A gát miatt a Duna vízszintje megemelkedett, s elöntötte az Orsova közelében fekvő, több irodalmi műben is szereplő Ada Kaleh szigetet is. A vízszint megemelése révén a völgyzárógát megépítése viszont jelentősen megkönnyítette a hajózást a Vaskapu-szorosban.

Borítókép: egy év alatt tizenötszörösére nőtt a Hidroelectrica ügyfeleinek a száma (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.