Érkezik a segítség a mezőgazdaságba

Elindult az egységes kérelmek alapján járó támogatások előlegének kifizetése, a termelők az idén is emelt összegű juttatásra számíthatnak.

2022. 10. 17. 12:50
20200422 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kormánya megteremtette a feltételeit annak, hogy a mezőgazdasági termelők pénzügyi stabilitásának növelésére és a termeléshez szükséges pénzügyi források finanszírozására a lehető legkorábban megérkezzen a segítség a gazdálkodókhoz. Ezért a Magyar Államkincstár mától elindítja az uniós forrású közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó, emelt összegű előlegfizetést – jelentette be Nagy István. 

Az agrárminiszter tájékoztatása szerint a terület alapú alaptámogatás és a zöldítési támogatás együttes, teljes összege megközelíti a hektáronkénti 94 ezer forintot. Az előleg mértéke, amelyet a napokban kézhez kapnak a termelők, kérelmenként elérheti a 70 százalékot.

Az idén benyújtott egységes kérelmek után a Magyar Államkincstár november 30-ig előlegként, majd az előlegfizetés lezárulta után, december 1-jét követően utalható részfizetéseket is beleszámítva a tervek szerint mintegy 322 milliárd forintot fizet ki, ami 23 milliárd forinttal haladja meg a tavaly ugyanebben az időszakban kifizetett közvetlen támogatások összegét. 

– Ebben az évben is prioritást élvez az, hogy minél többen részesülhessenek előrehozott kifizetésben, és minden jogcímen elinduljon az utalás, amelyen arra lehetőség van – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. 

Ez a területalapú támogatásokon, így az alap- és zöldítési támogatáson túl magában foglalja a termeléshez kötött támogatásokat az állattenyésztők és a gyümölcstermelők számára. 

– Küzdelmes időszak van mögöttünk az agráriumban, a felmerülő problémákra azonban olyan válaszokat sikerült találnunk, amelyek enyhítették a gazdák gondjait, és ezen keresztül jól szolgálták az ellátásbiztonságot – mutatott rá a miniszter. A háború és az elhibázott szankciós politika következményeként jelentkező, évtizedek óta nem látott gazdasági kihívások Európában és Magyarországon évtizedek óta nem tapasztalt, komoly nehézséget jelentenek mindenkinek. A megtöbbszöröződött földgáz árak, az európai műtrágyagyártás térdre rogyása és az inputárak egekbe emelkedése ma minden gazdálkodónak húsba vágó probléma. 

A tárcavezető szerint ezért van most igazán nagy jelentősége annak, hogy a magyar mezőgazdaság 2010 óta – a gazdák és a kormány közös munkájának köszönhetően – látványos fejlődésen ment keresztül. Nőtt az ágazat hatékonysága, erősödött jövedelmezősége. 

Hozzátette ugyanakkor, hogy a világban zajló folyamatok alapján a következő időszak sem lesz sokkal könnyebb a mezőgazdaságban. Ezért továbbra is szükség van arra az együttműködésre, amely a kormány és a magyar gazdák között az elmúlt időszakban kialakult, megerősödött, és segít a kihívások leküzdésében. – Európai uniós szinten a mezőgazdaságot érintően alig születtek támogató döntések a mezőgazdasági termelők helyzetének javítására a jelenlegi helyzetben. A globális élelmiszerválság miatt mindösszesen átmeneti könnyítéseket kaptunk – mondta Nagy István.

A miniszter szerint nagyon jó lenne, ha az ukrán háború vagy az aszály miatt pótlólagos uniós forrásokat biztosítana az Európai Bizottság a gazdálkodóknak, ilyen terv azonban egyelőre nem körvonalazódik. 

Bár többletforrásokról még nem született döntés, azt azonban sikerült elérni – más tagállamok mellett Magyarország kérésére –, hogy 2022-ben emelt összegű előleget kapjanak a termelők. Nagy István szerint erre az aszály miatti terméskiesés, a műtrágya és más inputanyagok áremelkedése, a megváltozott kamatkörnyezet miatt fokozott szükség van. 

Az idei év sajátos abban a tekintetben is, hogy ez az utolsó olyan kérelembenyújtási időszaka volt a gazdálkodóknak, ami a 2015-től induló agrártámogatási rendszer keretei között történt. Ez az utolsó év, amikor még külön zöldítési támogatás érkezik a gazdálkodókhoz, amikor jelenlegi formájában utoljára fizetik ki a kistermelők egyszerűsített átalánytámogatását. Jövő év tavaszán már két új támogatási forma is a közvetlen támogatások rendszerének rész lesz, amellyel számolnia kell a gazdálkodóknak – ilyen az agrárökológiai program vagy éppen az újraelosztó támogatás. Megváltozik több más fontos szabályozás is. A tárca minden fontos információt a termelők rendelkezésére bocsátott a felkészülés érdekében, s már készülnek a részletszabályok és készül az intézményrendszer is. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Mirkó István)
 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.