Gázmelegítők helyett takarók

Különböző módokon spórolnak a belga vendéglátóhelyek, hogy fent tudjanak maradni a növekvő energiaárak mellett. A főváros elindított egy kezdeményezést is, amelynek részeként takarókat osztanak ki a teraszos helyeknek, hogy ne kelljen gázmelegítőket használniuk – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 10. 29. 7:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium kávézóiban konnektorblokkolóknak hívják azokat a vendégeket, akik csak egy kávét rendelnek, majd egész nap a laptopjukon dolgoznak, egy asztalt elfoglalva mások elől. Az energiaválság miatt most megugrott a konnektorblokkolók száma Brüsszel kávézóiban. Ahelyett, hogy otthon dolgoznának az emberek és be kellene kapcsolniuk a fűtést, inkább lemennek a kávézóba. Ez azonban nem jön jól az üzleteknek, hiszen az ilyen vendégek keveset fogyasztanak, és mások elől veszik el a helyet – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A brüsszeli JAT kávézóban éppen ezért a laptopok használatát 11 és 14 óra között betiltották, a nap többi részé­ben pedig hangos zenét játszanak, hogy az embereket akadályozzák a munkában. – Ez nem könyvtár vagy co-working hely – mondta a vezetőség a Vrt Newsnak. – Nem akarjuk elriasztani az embereket, de a bárunk nem egy olyan hely, ahol órákon át lehet ülni és dolgozni – hangsúlyozták.

A MOK kávézó pedig azt tervezi, hogy külön területet különít el a laptophasználóknak. – A kávézónkban nem szeretnénk számítógépeket – közölte az üzletvezető. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy asztalt a kávézó hátsó részében továbbra is használhatnak azok, akik dolgozni szeretnének.

Az energiaválság miatt Brüsszel városa egy kísérleti programot is indított az emelkedő energiaárakra adott válaszként, mivel a teraszfűtések üzemeltetése sok vendéglátóhelynek túl drágává vált.

Ennek részeként novemberben hatszáz gyapjútakarót osztanak szét olyan éttermek, kocsmák és szállodák között, amelyek kiülős teraszokon kínálnak ételeket és italokat. Benoit Hellings, a városi kabinet klímáért felelős tagja elmondta, hogy Brüsszel nagyon szeretne alternatívákat találni „a vendégek melegen tartására”, mert mint mondta, a későbbiekben ökológiai vagy gazdasági okokból betilthatják a fűtőtestek használatát.

A takarók száz százalékban újrahasznosított anyagból készülnek, a kezdeményezésben pedig a szociális szektor szereplőivel is együttműködnek. A helyi közlekedési vállalat, a MIVB is hozzájárul az akcióhoz, és a zsákok, amelyekben a takarókat tárolják, a brüsszeli városi alkalmazottak által használt, újrahasznosított munkaruházatból készülnek.

A projekt kísérleti jellegű, hívta fel a figyelmet Hellings. Mint mondta, olyan szempontokat is figyelembe kell venni, hogy a takarók tisztítása nem okoz-e majd problémát vagy hogy nem lopják-e el a plédeket. A visszajelzések összegyűjtése után tudják majd megvizsgálni, hogy érdemes-e folytatni a programot.

Borítókép: Az idei télen sok helyen elmarad a teraszok fűtése (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.