időjárás -1°C Adél 2023. január 29.
logo

Az energiaválság még jól is jöhet a zöldségtermesztőknek

Magyar Nemzet
2022.11.26. 19:54 2022.11.26. 19:54
Az energiaválság még jól is jöhet a zöldségtermesztőknek

Törökország növelte az Európába irányuló paradicsomexportját, mivel az unióban sok üvegház leállította a téli termelést. Az energiaválság nyomán kialakult helyzetből Magyarország is nyertesként jöhet ki, hiszen Törökországhoz hasonlóan nálunk is termálvízzel fűtik az üvegházakat.

– Hollandiában leállították a gázzal fűtött üvegházakban a termelést, mert jobban megéri nekik eladni a gázt, mint fűtésre használni – ismertette az energiaválság nyomán kialakult helyzetet Nagypéter Sándor, az ötszáz szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ elnöke a Vg.hu megkeresésére. Hasonlóról beszélt egy török szakember is a Horti Dailynek a minap.

Fatih Kördemirci, a Kurt Group of Companies munkatársa azt mondta, mivel az Európai Uniónak először a polgárok lakóházainak fűtését kell megoldania, senki sem fog gázt felhasználni a paradicsom- vagy paprikatermelő üvegházak felfűtésére. Szerinte ezért növekszik a paradicsom exportja Törökországból Európába. Törökországban ugyanis geotermikus vízzel fűtik az üvegházakat, ami sokkal olcsóbb, mint a gáz. Így a törökországi üvegházakból kikerülő termények olcsóbbak és versenyképesebbek lesznek a piacon.

A téli hónapokban a török exportőrök – ahogy a marokkóiak és a tunéziaiak – eddig is kihasználták, hogy enyhébb éghajlati körülmények között termelnek, az onnan származó áru ebben az időszakban megjelent a hazai áruházak polcain is. Nagypéter Sándor leszögezte,

szerencsére a magyarországi áruházláncok abban tudatosak, hogy ha van elég magyar áru, akkor azt veszik meg.

Geotermikus energia energiaválság idején

A termálvizes fűtés tehát nagy előny a török termelőknek, a geotermikus energia üvegházi felhasználására pedig Magyarországnak is kiválóak az adottságai. – Törökországnak a termelés méretében és a klimatikus adottságokban van versenyelőnye, de a szállítási távolságok miatt a közép-európai régióban és Németországban is meghatározók lehetnek a magyar termelők, ha Magyarország kihasználja a geotermikus energia adta lehetőségeket – mondta Nagypéter Sándor, hozzátéve, hogy ez esetben olyanok lehetnénk a piacon, mint a lengyelek az almával.

Jelenleg nagyjából 300 hektár a hazai üvegházi felület, ennek 98-99 százaléka termálvízzel fűtött. A fűtött fóliasátrakkal együtt pedig körülbelül ezer hektáron folyik termálvízre alapozott zöldségtermelés. Ebben Nagypéter Sándor szerint jókora, 50-100 hektáros növekedési potenciál van még.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.