Felhajtja az árakat az olajembargó és az ársapka

Az orosznál drágábban lehet olajat beszerezni a világpiacról, ráadásul a szállítási költségek is magasabbak.

2022. 12. 06. 13:31
null
MOL, olaj, földgáz, olajfinomító, kőolaj, gazdaság, ipar, Százhalombattai dunai finomító Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan reményeket fogalmazott meg a minap Ursula von der Leyen a hétfőn életbe lépett olajembargó és az olajársapka bevezetése kapcsán, amely szakértői vélemények szerint aligha teljesülhet. Az Európai Bizottság elnöke szerint az intézkedések segíteni fogják az infláció kezelését és az energiaköltségek stabilan tartását abban az időszakban, amikor a magas költségek – különösen a megemelkedett üzemanyagárak – komoly aggodalomra adnak okot az unióban és szerte a világon.

– Európa lemondott legnagyobb beszállítójáról, ami a háború előtt az olajigényének több mint negyedét fedezte. Így az élebe lépett olajembargó és olajársapka alapjaiban változtatja meg az uniós olaj- és energiapiac működését – mondta a Magyar Nemzetnek Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának a vezetője. A szakértő kiemelte:

A lépés jelentős áremelkedéshez vezet, a világpiacról ugyanis az orosznál drágábban lehet olajat beszerezni. Ez azonnali, 40-50 százalékos áremelkedést jelent, amelyhez még hozzá kell számolni a szállítás költségeit is. Az olajat ráadásul távolabbi helyszínekről kell Európába hozni. 

– Oroszország a világ egyik legnagyobb olajexportőre. Ezért az uniós lépések következményei a világpiaci árakat is felfelé hajtják – ismertette az üzletágvezető.

Hortay Olivér felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendkívüli mennyiségű orosz olaj pótlása az egyébként is szűkös globális piacról óriási logisztikai feladat. Ezért itt a legkisebb zavar is regionális ellátási nehézségeket okozhat.

A szakértő emlékeztetett, hogy Magyarország mentességet kapott az embargó és az árplafon bevezetésére, azaz hazánk továbbra is vásárolhat a csővezetéken érkező orosz olajból. Azonban az unióban kibontakozó gazdasági válság hullámai ide is begyűrűznek majd. Azzal, hogy más tagállamok energiapiaci mozgástere szűkül, hazánk is egyre nehezebben és drágábban fog tudni nyugati üzemanyagokat importálni.

Az üzletágvezető kitért a finomított orosz kőolajtermékekre is, melyekre február 5. után lép hatályba az embargó. Ez hazánk esetében azt jelenti például, hogy a Mol pozsonyi finomítója hiába dolgozhat fel orosz olajat, azt nem lehet tovább értékesíteni Magyarország felé. A finomított termékek embargóját már most beárazta a piac, ez pedig tovább szűkíti a külkereskedelmi lehetőségeket. 

A világpiaci árak emelkedése felfelé hajtja az orosz beszerzés költségeit is, azaz nemcsak szűkül hazánk gazdasági mozgástere, hanem veszélybe kerül a benzinárstop fenntartása is. 

Ez utóbbinak ráadásul az is feltétele, hogy a Mol százhalombattai finomítója teljes kapacitással tudjon üzemelni. 

Borítókép: A százhalombattai olajfinomító (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.