Gázhiányt okozhat az uniós korrupciós botrány

Katar jelezte, hogy ha Európa megpróbálja áttolni a brüsszeli korrupciós botrány felelősségét, könnyen gáz nélkül maradhat.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 12. 21. 16:24
null
Brüsszel, 2022. augusztus 5. Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület elõtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katar jelezte, hogy ha Európa megpróbálja áttolni a brüsszeli korrupciós botrány felelősségét, könnyen gáz nélkül maradhat.

– Egyre súlyosabb ellentmondások feszítik az Annalena Baerbock német külügyminiszter által egy éve meghirdetett értékelvű európai külpolitikát. Az első repedések már tavasszal láthatóvá váltak, amikor a nyugati politikai elit olyan közel-keleti energianagyhatalmaknak kezdett hízelegni, amelyek értékei – a korábbi nyilatkozatok alapján – meglehetősen távol állnak az európai értékektől. A magyarázat akkor az volt, hogy nincs mese, az orosz energiaimportot ki kell váltani, és egyébként is, ezek az országok már megváltoztak – emlékeztetett közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője szerint az ellentmondás mostanra nagyon kínossá vált.

Az Európai Unió legsúlyosabb korrupciós botránya van kibontakozóban. Kiderült ugyanis, hogy a közösség intézményeinek legmagasabb szintű tisztségviselőit vesztegették meg.

 – Az uniós vezetők azonban ahelyett, hogy szembe néznének az intézményeik belső működési problémáival, elkezdték a felelősséget Katarra hárítani. A botrányt el is nevezték Katar-gate-nek, tisztségviselőket tiltottak ki az Európai Parlamentből és leállították a katariak könnyített vízumhoz jutását – ismertette a szakértő.

Hortay Olivér szerint a baj csak az, hogy az EU az orosz gázról való leválás jegyében éppen Katarra alapozza gázellátását: Németország például néhány hete 15 éves gázmegállapodást írt alá.

A katari vezetés tagadja az érintettségét a botrányban és közölte, hogy a kitiltáshoz hasonló diszkriminatív korlátozások megakaszthatják az energetikai együttműködéseket.

– A német gazdasági miniszter igyekszik elkenni az ügyet. Szerinte itt két különböző dologról van szó: a kereskedelem kapcsán mérlegelni kell az erkölcsi következményeket, de az ellátás most fontosabb. Csakhogy a katari nyilatkozat éppen arról szól, hogy a két ügy nem választható szét: ha az unió megpróbálja rátolni a korrupciós botrány felelősségét, nem lesz gáz. Emellett felmerül a kérdés, hogy ha az ellátásbiztonság előbbre való a morális szempontoknál, akkor egyáltalán miért kellett energiaszankciókat bevezetni Oroszországgal szemben? – tette fel a kérdést az üzletágvezető.

Hortay Olivér szerint a történet kifutását még nem lehet pontosan előre jelezni, de az irány aggasztó.

Azok után, hogy Brüsszel az orosz kereskedelmi kapcsolatok felszámolásával ellehetetlenítette Európa rövid távú gázellátását, most a korrupciós botrány megúszása érdekében a középtávú energiabiztonságot is veszélyezteti.

– Az EU moralizáló és felelősségáthárító törekvései helyett reális külpolitikára van szükség. Itt az ideje, hogy az unióvezetőinek döntéseit ne saját politikai túlélésük és zavaros ideológiai megfontolásaik, hanem a közösség érdekei hajtsák – tette hozzá a szakértő.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.