időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Egy jó tanács

Kottász Zoltán
2022.12.21. 05:58 2023.01.03. 16:54
Egy jó tanács

Az Európai Parlament idei utolsó plenáris ülésén, múlt csütörtökön arról fogadott el állásfoglalást, hogy ki kellene tiltani a parlament területéről a Katar érdekében lobbitevékenységet folytató érdekképviseleteket. Nekem lenne egy sokkal egyszerűbb megoldásom a korrupció kiirtására az Európai Parlamentből: a képviselők ne fogadjanak el pénzt a Katarért lobbizóktól! Ilyen egyszerű.

Nyugodtan engedjék be és lássák vendégül őket Brüsszelben vagy Strasbourgban, igyanak meg egy kávét, tárgyaljanak az Európai Uniónak és Katarnak is hasznot hozó üzletekről, s ha netán az arab tárgyalódelegáció egyik gyanúsan mosolygó tagja borítékot húz elő a zsebéből, azt tanácsolom a parlament nevében tárgyaló képviselőknek: utasítsák vissza a megvesztegetési kísérletet, és távozzanak.

Katart persze egyszerűbb bűnbaknak kikiáltani, mint a saját felelősséget beismerni. 

Amikor az EP második legnagyobb pártcsaládjáról, a szocialistákról kiderül, hogy velejükig korruptak, majd a legnagyobbikra, az Európai Néppártra is komoly gyanú vetül, akkor összefognak, kitiltják a katariakat a parlamentből, majd elmondják, hogy harcolni kell a korrupció ellen. Az arab országokon köszörülik a nyelvüket, az ottani jogállamisági és emberi jogi problémákat nevezik minden probléma forrásának.

Az Európai Parlamentet a korrupciós botrány kitöréséig sem lehetett komolyan venni, hiszen az elmúlt években az uniós problémák megoldására a többi intézménnyel és a tagállamokkal való együttműködés helyett a politikai aktivizmust választotta. 

A legfontosabb témája az LMBTQ-ügyek előmozdítása lett, mintha ez lenne a legsürgetőbb feladata az EU-nak a XXI. század legnagyobb geopolitikai kihívásai közepette. A parlament a lobbisták szolgálatába állt, ideértve az összes baloldali és liberális pártcsaládot, de még a konzervativizmust teljes mértékben eláruló Európai Néppártot is. A katari ügy pedig minden bizonnyal csak a jéghegy csúcsát jelenti. A korrup­ciós botrányt felderítő belga nyomozóhatóságok elkezdhetnének kicsit kutakodni, hogy milyen más államok és NGO-k szőttek kibogozhatatlan lobbihálót az Európai Parlament folyosóin.

Az EP minden egyes állásfoglalása és határozata után felmerül majd a gyanú: kiknek a zsebét kellett megtömni azért, hogy így szavaztak. Példaként előszedhetjük a magyar jogállamiság ügyét is, ami az Európai Parlament olvasatában már akkor sérült, amikor Orbán Viktor és kormánya 2010 májusában hivatalba lépett. Amikor újabb és újabb feltételekhez kötik a magyar államnak járó európai uniós támogatások kifizetését, most még erőteljesebben felmerül majd, hogy melyik rosszul öltözött, kócos, üvöltöző EP-képviselőnek gyarapodott hirtelen a vagyona.

Nem Katarral és nem a másik meggyanúsított országgal, Marokkóval van itt a baj, hanem az Európa ellen dolgozó politikusokkal, akikből egyre több van, és egyre nagyobb a hatalmuk. 

Szomorú látni, milyen irányt vettek az egykor tiszteletben álló és a józan észt képviselő európai néppártok, amelyek ma már leginkább a szélsőségességgel, a radikalizmussal, az őrült politikai korrektséggel és – mint kiderült – a korrupcióval hozhatók összefüggésbe.
Az Európai Parlament az erkölcsösség bajnokának szerepében szeret tetszelegni. A magaslatokból lenézően prédikál s oktat ki mindenkit. Ideje lenne lejjebb tekerni a hangerőt és a valóság talajára lépni.

Borítókép: Eva Kaili görög szocialista képviselő, az Európai Parlament alelnöke, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. (Fotó: MTI/AP/Európai Parlament)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.