Nem kapacitási, hanem finanszírozási kérdés lesz a lakásügy

Az ágazati szakszövetség szerint bár ez az év kimagasló volt, a jövőre nézve kedvezőtlenek az előjelek.

Magyar Nemzet
2022. 12. 20. 16:05
null
20210623 budapest corvin negyed epitkezes cordia beruhazas havran zoltan magyar nemezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építőipari kapacitások évenként 25-30 ezer új lakás megépítéséhez és 250 ezer meglévő lakás energiatakarékos felújításához is elegendőek, így a következő két évben elsődlegesen nem kapacitási, hanem finanszírozási kérdés lesz a lakásügy – jelentette ki Koji László, az  Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a szervezet közleménye szerint.

Az idén kimagasló ágazati teljesítményt vetít előre az ÉVOSZ. A múlt évi 5389 milliárd forint termelési érték összehasonlító árakon 3-4 százalékkal várhatóan túlteljesül, folyó áron pedig a 6500 milliárd forintot is eléri az országos építés-szerelés értéke. A foglalkoztatottak száma 375 ezer, 35 ezerrel több, mint a járvány előtti években.
 

 

A szakszövetség szerint azonban az előjelek kedvezőtlenek: a kormányzat jelentős volumenű építési beruházási feladatokat halaszt későbbre, a lakosság az építési-felújítási elgondolásaihoz szükséges finanszírozási képességének a határához érkezett, a magánmegrendelők nagy többsége kivár. 

 

A következő két évre az euróalapon finanszírozott ipari létesítmények és logisztikai beruházások iránti folyamatos megrendelések adnak okot a bizakodásra – teszik hozzá.

Az építőipar összes feladatán belül mintegy 20 százalékos részarányt jelent a lakásügy, az új építés és felújítás, amely különösen a mikro- és kisvállalkozói kör klasszikus piaca. A lakossági piac jövő évi alakulása nemcsak az építőipar munkaellátottsága szempontjából lényeges, hanem a foglalkoztatási lehetőségek, a GDP-hez való hozzájárulás és az építmények energiaszükséglete szempontjából is – hangsúlyozza az ÉVOSZ.  

A szakszövetség arról is beszámol, hogy tapasztatalaik alapján a két számjegyű lakáscélú hitelkamatok mellett a lakosság a lakáscélú megtakarításait nem egészíti ki a finanszírozhatóság érdekében, inkább lemond az új építésről és a felújításról is. Az ÉVOSZ-nál úgy ítélik meg, hogy lakáscélú hiteleknél az 5 százalékos kamatszint jelenti a  lélektani határt, ami töretlen mértékben hozzájárulhat a lakásépítés és -felújítás szinten tartásához a jelenlegi 10 százalék fölötti kamatokkal szemben.

A finanszírozási nehézségek oldása, valamint a családpolitika és a lakáspolitika szorosabb összeillesztése nélkül a következő két évben a lakásépítés és -felújítás volumenének megfeleződése sem kizárt – vetíti előre végezetül az ÉVOSZ.

Borítókép: Az idén kimagasló ágazati teljesítményt vetít előre az ÉVOSZ (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.