Horvát euró: drágulás és bosszankodás

Január elsején Horvátország hivatalosan is bevezette az eurót. A közös európai fizetőeszköz rendszeresítése a vártnál körülményesebben alakult, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a lakosságnak, és már a csalók is megjelentek.

Hordósi Dániel
2023. 01. 05. 6:05
CROATIA-EU-EUROZONE-ECONOMY-POLITICS A waiter takes a euro banknote from a customer, in Zagreb, on January 2, 2023. - Since January 1, 2023 the euro is the official currency in Croatia. (Photo by Denis LOVROVIC / AFP) Fotó: Europress/AFP/Denis Lovrovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még 2020 nyarán jelentette be Andrej Plenkovic konzervatív horvát kormányfő, hogy 2023 első napján országa bevezeti az eurót. A politikus akkor elmondta, hogy az új pénztől gazdasági fellendülést és pénzügyi stabilitást várnak, ráadásul a horvát euró jót tesz majd a turizmusnak is. 

A lakosság vegyesen fogadta az új valuta hírét. Voltak, akik üdvözölték a kormány bejelentését, de sokan kételkedve álltak az ügyhöz. Utóbbiak a nemzeti szuverenitás feladásának tekintették a kuna eltörlését és drágulást vizionáltak. 

Most, néhány nappal az új pénznem bevezetése után kijelenthető, hogy részben a szkeptikusoknak lett igaza, az euróval együtt ugyanis az árak is nőttek. A kereskedők ugyanis, ha csak tehetik, felfelé kerekítik az árakat. 

Az új érmék és bankjegyek e nem kívánt mellékhatásával a Jutarnji list horvát lap is foglalkozott. Az újság szerint általánosságban elmondható, hogy a boltosok zöme nem akar bajlódni a régi, kunában meghatározott árak pontos (egy euró 7,5345 kuna) átszámításával, ezért inkább kerekítik az árakat.

Így történhetett meg, hogy a kenyér, ami eddig jellemzően hét kunába került, most mindenhol egy euró, a legnépszerűbb horvát téli gyümölcs, a mandarin ára pedig egyik napról a másikra 12 kunáról két euróra, vagyis átszámítva 15 kunára nőtt. De hasonló áremelkedések tapasztalhatók szinte mindenhol. Egy férfihajvágás például eddig Zágrábban átlagosan hetven kunába került, ugyanezért január elseje óta tíz eurót, vagyis 75,34 kunát kérnek. 

Az új valutával egy időben még a katolikus egyház is árat emelt. Egy emlékmise tavaly még ötven kuna volt, ez idéntől már hét euró, ami átszámítva háromkunás drágulás. Még látványosabban nőtt az esketések ára. Egy ceremóniáért eddig 350 kunát, átszámítva 46,5 eurót kértek a papok, az új árjegyzékben viszont már ötven euró szerepel. Elemzők szerint az euró bevezetését követő árkerekítések rövid távon tovább növelik az így is magas, 13,5 százalékos inflációt. 

A drágulási hullám kapcsán megszólalt a horvát gazdasági miniszter is. Davor Filipovic kemény retorziót ígért azoknak a gazdasági szereplőknek, akik indokolatlanul emelik az áraikat; szerinte ebben a nehéz időszakban elfogadhatatlan, hogy bárki is nyerészkedjen a lakosság kárára.

A tavalyi év végén a Horvát Nemzeti Bank (HNB) több olyan intézkedést is hozott, melynek célja a lehető legtöbb kunabankjegy és -érme forgalomból való kiszorítása volt. Erre azért volt szükség, hogy a január 1-jétől 14-ig terjedő időszakban, amíg a régi fizetőeszköz és az euró párhuzamos használatban van, minél kevesebb kuna maradjon a vásárlóknál. 

Egy ilyen lépés volt az ATM-ek egy részének kikapcsolása is. Ez az ünnepek előtt hosszú sorokat eredményezett a még működő automatáknál, az emberek ugyanis nem akartak készpénz nélkül maradni az új esztendőben. 

A helyzetet tovább tetézte, hogy szilveszteréjszakán több pénzintézet is elérhetetlenné tette a kártyás fizetést, ezért az is készpénzhez kényszerült folyamodni, aki egyébként nem tette volna. A leállított bankautomaták végül január 2-án álltak ismét üzembe, ám tavaszig még csak tíz- és húszeurós bankjegyeket adnak ki. Erre az üzletek likviditásának fenntartása miatt van szükség.

Az euróval együtt délnyugati szomszédainknál a csalók is megjelentek. 

A hatóságok az év első három napján legalább tíz olyan esetet regisztráltak, amikor valaki hamis euróbankjegyeket próbált forgalomba hozni, de előfordult, hogy a csalók az euróérmékre kísértetiesen hasonlító török lírával próbáltak fizetni. A horvát rendőrség ezért arra kér mindenkit, hogy a pénztáraknál fokozatosan figyeljenek, és ha tehetik, használjanak inkább bankkártyát.

Borítókép: Az új bankjeggyel együtt a csalók is megjelentek (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.