időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Megtudtuk, miért van gyógyszerhiány

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner
2023.01.27. 11:09
Megtudtuk, miért van gyógyszerhiány

Csaknem 1500 gyógyszerkészítmény nem érhető el jelenleg Magyarországon, a hiány a csomagolóanyag-problémák és a háború okozta leállások miatt keletkezett– mondta el Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a Mandinernek, aki az elf barról és a hamis gyógyszerek beszerzésének veszélyeiről is beszélt a lapnak.

A hazai gyógyszerellátás nem a mi feladatunk, hanem a gyógyszergyártóké. Az OGYÉI gyógyszerhiány esetén lép a képbe

 – fogalmazott Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója a Mandinernek adott interjúban, aki azt is elmondta, hogy az elmúlt években minden gyógyszerhiányt sikeresen kezeltek, a betegek Magyarországon mindig hozzá tudtak jutni a gyógyszereikhez, ha más nem, helyettesítő készítményekkel. 

A főigazgató elmondta, hogy jelenleg nagyjából 1500 gyógyszer nem érhető el itthon, a hiány az antibiotikumok piacán a legerősebb, de az inzulinkészítmény-készleteket is kiemelt figyelemmel kísérik. A hiányok okai között kiemelte a csomagolóanyag-problémákat és a háború okozta leállásokat is. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hiány kezeléséért maga a forgalmazó az elsődleges felelős, de a feladatok megoszlanak: hiány esetén a versenytársak bevonásával enyhítik a problémákat. 

Itthon jóval olcsóbb a gyógyszer, mint más országokban, ezért ha kevés van az adott készítményből, akkor a forgalmazóknak egyszerűen nem éri meg nálunk értékesíteni a gyógyszerét

 

– mondta el az intézet vezetője. 

Elmondta: annak, hogy a betegek bizonyos gyógyszertípusokat – köztük fehérje- és hormonkészítményeket, potencianövelőket vagy egyes szorongásgátlókat – nem biztonságos forrásból szereznek be, nem a gyógyszerhiány az oka, hanem hogy ezek egyébként is nehezen hozzáférhetők vagy szégyellik kérni az orvosaiktól.

A magyar legális ellátási rendszer nagyon jól működik a gyógyszerpiacon, eddig egyetlenegyszer sem találtunk hamis vagy ismeretlen eredetű gyógyszert

 – szögezte le Szentiványi Mátyás. 

Beszélt arról is, hogy az engedéllyel rendelkező online patikákkal ellentétben a főleg külföldi áloldalak termékeikről nem lehet tudni, hogy honnan származnak: sokszor kellett már bevizsgálniuk hamis gyógyszereket az OGYÉI-ben. Általában a hatóanyag-tartalommal volt a probléma – mondta a főigazgató, hozzátéve, fontos, hogy a betegek megbízható oldalakról rendeljenek az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében. 

Az elf barról szerezett tapasztalatokat is megosztotta az intézet vezetője a lappal: elmondta, hogy a laborvizsgálatokhoz idő kell – több évtizedes vizsgálatokra volna szükség –, azonban azt már tudják, hogy a terméken feltüntetett mennyiség eltérnek a valódi tartalomtól.

Kiemelte a niktontartalmat, amelyből, mint mondta, soha nem annyi volt a termékben, mint amennyit a dobozon feltüntettek. Fő gondként említette, hogy akár 3500 slukkos kiszerelésben is kapható, ami niktonmérgezést is okozhat, ha valaki elfeledkezik magáról. 

Az eredeti, teljes cikk a Mandineren olvasható. 

Borítókép: Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.