Pesszimisták a német cégek

Németországban az összes ágazatra rátelepedett a pesszimizmus, amikor a 2023-as évről kérdezték a vállalatokat. Legtöbbjük szerint vagy stagnálás következik idén, vagy még a tavalyinál is rosszabb évre kell felkészülni – ismertette a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA Nemzetközi Hírügynökség2023. 01. 11. 6:44
Bosch Semiconductor Factory
Bosch Semiconductor Factory Fotó: ROBERT MICHAEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi vállalatok múlt év elején még optimisták voltak, a tartósan magas energiaárak és az anyagi problémák azonban hirtelen tönkretették a jó hangulatot – ez derül ki a Német Gazdasági Intézet (IW) felméréséből. A kutatásban két és fél ezer céget kérdeztek meg a 2023-as várakozásokról. A kölni székhelyű intézet elemzése szerint a németországi vállalatok 39 százaléka számít arra, hogy további visszaeséssel kell kalkulálnia 2023-ban és az üzletmenet tovább romlik. A megkérdezettek 35 százaléka szerint az idén nem lesz jobb a helyzet, de legalább rosszabb sem a tavalyinál, és csak 26 százalékuk reménykedik abban, hogy elindul a felívelés 2023-ban.

Különösen az építőiparban gondolják úgy, hogy tartani kell a recessziótól is. Azaz attól, hogy a gazdaság két egymást követő negyedévben is visszaesik. Az építőiparban működő cégek több mint fele úgy véli, hogy idén tovább csökken az árbevétel, 2022 nyarán még ugyanerre a kérdésre csak mintegy harminc százalékuk válaszolt így. Ebben az ágazatban csak a vállalatok 15 százaléka számít növekedésre.

Az iparban is borús a hangulat. A pesszimista vállalatok aránya magas, 39 százalék, míg 28 százalékuk pozitívan tekint 2023-ra. A szolgáltatási ágazatban vegyes a kép. 

A kereskedelem meglehetősen gyenge évre számít, a Német Kiskereskedelmi Szövetség is megerősítette, hogy a kiskereskedők többsége nem számít az eladások fellendülésére.

 Ennél valamivel jobb a hangulat az IT és a média területén, összességében a vállalatok pozitív (29 százalék) és negatív (32 százalék) várakozásai többé-kevésbé kiegyensúlyozottak.

Korábban még óriási szakadék volt az egyes régiók között Németországban a gazdasági kérdéseket illetően, ami 2022 nyarán kezdett el megváltozni. Akkor még az olyan régiókat, mint Rajna-vidék–Pfalz – ahol a gyógyszeripari ágazat jó gazdasági helyzetéből profitálni lehetett – kevésbé érintette a nehézség. Ma már azonban más a helyzet. Különösen borúsak a kilátások Szászországban és Türingiában, ahol a vállalatok 46 százaléka vár rossz évet és mindössze 17 százaléka számít jó időszakra. Bajorországban tapasztalható a legjobb hangulat, de a pesszimisták aránya még ott is 33 százalékkal dominál a 27 százalékos optimizmussal szemben. Nincs egyetlen olyan régió sem, ahol többségében pozitív várakozásokkal gondolnak 2023-ra.

Michael Grömling, az IW gazdaságkutatója a felmérés kapcsán megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány idején egyes régiók még képesek voltak tompítani a válság hatásait strukturális adottságaik miatt. 

Az energiaellátás terén tapasztalható problémák azonban az egész országot érintik régiótól függetlenül, így ezek az adottságok már nem jelentenek akkora előnyt, mint a pandémia alatt.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.