Tarol az energiaválság: bajban a brit acélgyártás

A Liberty Steel acélgyártó a saját bevallása szerint azért zárja be üzemeit, mert a megemelkedett energiaköltségek miatt nem tudja felvenni a versenyt az importacél árával. Ráadásul a külföldről behozott termékekre nem vonatkoznak olyan szigorú környezetvédelmi előírások, így bajba kerül a brit acélgyártás – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 01. 17. 5:45
FILE PHOTO: Steel is seen in the rolling mill following the  recommissioning of the works by Liberty Steel Group at the Dalzell steel plant in Motherwell
USA-TRADE/BRITAIN-STEEL FILE PHOTO: Steel is seen in the rolling mill following the recommissioning of the works by Liberty Steel Group at the Dalzell steel plant in Motherwell, Britain September 28, 2016. REUTERS/Russell Cheyne/File Photo Fotó: REUTERS/Russell Cheyne
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angliai és walesi Liberty Steel acélgyártó vállalat nemrég jelentette be, hogy kénytelen lesz 440 dolgozót elbocsátani. A növekvő energiaárak és a szigorú környezetvédelmi szabályozások miatt arra kényszerül a cég, hogy leállítsa az acélgyártást a Newportban, Tredegarban és West Bromwichban lévő üzemekben. A Rotherham városában található elektromos kemencéjű egységben pedig átmenetileg csökkenteni fogja a vállalat a termelést, amíg a versenyképtelen működési feltételek fennállnak.

Gazdaságtalanná vált a brit acélgyártás

„Néhány alapanyagtermék előállítása rövid távon lehetetlenné, gazdaságtalanná vált a magas energiaköltségek és az import miatt. A behozott termékek olyan országokból érkeznek, ahol jóval lazábbak a környezetvédelmi szabályozások” – áll a vállalat közleményében.

A Liberty Steel, amely az indiai származású mágnás, Sanjeev Gupta tulajdonában van, speciális acélt termel olyan repülőgépgyártó vállalatoknak, mint a sugárhajtóműveket gyártó Rolls-Royce és a polgári és katonai repülőgépeket gyártó BAE Systems. 

A The Times szerint a brit acélipari vállalatoknak akár hatvan százalékkal is többet kell fizetniük az energiáért és a szén-dioxid-kibocsátásért, mint a németországi vagy franciaországi vállalatoknak. 

Ez pedig egyesek szerint ahhoz vezethet, hogy középtávon Nagy-Britanniában rengeteg munkahely szűnhet meg az acéliparban.

Megváltoztak a tervek

Alun Davies, a Community nevű acélmunkás-szakszervezet országos tisztségviselője elmondta, hogy az érdekképviseletek kezdetben támogatták a Liberty Steel vállalat üzleti tervét, miután a szakszervezeti szakértők független küldötteinek olyan terveket mutattak be, amelyek jelentős beruházásokat és az acéltermelés felfuttatását tartalmazták. Ugyanakkor szó sem volt bennük a gyárak bezárásáról vagy a termelés csökkentéséről. – Ezek kihívásokkal teli idők minden acélgyártónak, de a vállalat döntése, hogy megváltoztatja a terveket, amelyekre a támogatásunkat alapoztuk, és egy olyan stratégiát jelentett be végül, amely láthatóan kapacitáscsökkentésen és elbocsátásokon alapul – magyarázta Davies.

Indokolatlan lett a támogatás?

Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője már jelezte, hogy a munkahelyek megszűnése aggasztó, a kormány elkötelezett a brit acélipar fenntartható jövőjének biztosítása mellett. Ennek érdekében szorosan együtt kívánnak működni az iparág képviselőivel. A brit kormány eredetileg rezsitámogatást ígért a vállalkozásoknak, majd később a támogatás jelenlegi szintjét fenntarthatatlannak minősítették.

Jeremy Hunt, az államkincstár kancellárja közölte, hogy az energiaárak csökkennek, és visszatértek az ukrajnai invázió előtti szintre, ezért indokolatlanná vált a támogatás.

Borítókép: Munkás a Liberty Steel egyik angliai üzemében (Fotó: Reuters/Russell Cheyne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.