Átállnak az osztaléktermelésre az olajvállalatok

Termelésbővítő beruházás már fel sem merül a globális zöldülés árnyékából kikacsintó szektorban. Második éve pumpálják a rekordprofitot osztalékba és részvényvásárlási programokba az olajtársaságok. Az ólálkodó recesszió és a háborús fenyegetés ellenére is izgalmasak rövid távon az alulárazott olajpapírok.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 02. 22. 11:02
null
Algyõ, 2022. november 29. A Mol algyõi olajfõgyûjtõje 2022. november 28-án. Még sokáig a hagyományos olaj -és gázkitermelés marad a Mol fõ profilja Algyõn, de a társaság vizsgálja a megújuló energiaforrások telepítésének lehetõségét - mondta Kardos László, a társaság algyõi termelési régió vezetõje újságíróknak a helyszínen. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy az olaj iparági panaszok korszaka a mostani időszak, profitban úsznak az olajcégek, zsíros osztalékokat vágnak zsebre a részvényesek. Nem véletlen az ellentmondás. Az ágazat évtizedes léptékű zöldülését akasztotta meg a világjárvány utáni felpörgés, az orosz–ukrán háború, majd a Moszkvát sújtó, egyre terebélyesedő nyugati szankciócsomag. A pandémia előtt már nem volt sikk olajvállalatba fektetni, úgy tűnt, mindent visznek a környezettudatos, fenntarthatóságot hirdető cégek. Szitokszónak számított a szénhitel, sorra készültek az atomerőművek lekapcsolási tervei, felértékelődött az energiaágazat napos oldala. De még a benzinkutak csinos kávéházi sarkai, a töltőállomások élelmiszerboltjai, újságos pavilonjai is a belső égésű motorok utáni korszakra való felkészülés jegyében kezdtek kivirágozni – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Aztán leállt a világ, s a karantén még inkább felerősítette az elsöprő zöldítést. Ám a politikai nyomással meggyőzött alapkezelők és a közösségi médiában egymást biztató kisbefektetők hiába népszerűsítették a környezettudatos részvényeket és zöldkötvényeket, a 2021-es év már másról szólt.  Ahogy enyhült a karantén, s 

újra felpörgött a világgazdaság, ismét teret nyertek a fosszilis energiahordozók. 

Nemcsak a kőolaj és a földgáz ára szállt el, hanem az ipari forradalom hajnalát idéző széntüzelés is újra csúcsra futott. A zöldbuborékból csak a pukkanás maradt. Aki nem szállt ki időben, sokat veszített a zöldstratégiával. Jól mutatja a trendet, hogy az amerikai olaj- és gázipari részvényindex az elmúlt fél évtizedben egy helyben topogott, míg a széles piacot leképező S&P 500 vállalatainak árfolyama ugyanebben az öt évben ötven százalékot emelkedett. Ehhez képest az elmúlt egy esztendőben az olajcégek árazása harmincszázalékos emelkedéssel szinte 

kirobbant a sokéves tespedésből,

szemben a tágabb részvénypiaccal, amely közel húsz százalékot zuhant. Ám a mostani olajipari felívelést aligha nevezhetjük organikus növekedésnek, túl sok az esetlegesség, az egyszeri hatás, s óriásiak a kockázatok.

A teljes cikk Úsznak a profitban az olajvállalatok, átállnak az osztaléktermelésre címmel a Világgazdaság oldalán tekinthető meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.