időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Klímasemleges távhőt ígérnek Bécsben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.08. 08:17 2023.02.08. 09:07
Klímasemleges távhőt ígérnek Bécsben

Várhatóan az év végén állnak üzembe azok a szivattyúk Bécsben, amelyek segítségével a szennyvízből távhőt tudnak előállítani. Az eljárás révén ráadásul háromszázezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül majd a levegőbe.

Az osztrák főváros távhőhálózata jelenleg több mint 1300 kilométer hosszú, az egyik legnagyobb Európában, a tájékoztatás szerint az új eljárással kezdetben 56 ezer, 2027-re pedig több mint 110 ezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel. 

A távhőhálózatot a Wien Energie energiaszolgáltató működteti, amely 440 ezer bécsi háztartást, valamint 7800 üzleti és intézményi nagyfogyasztót lát el. Jelenleg a megtermelt távhő több mint fele származik kapcsolt erőművekből, vagyis földgázból, a távhő egyharmada hulladékégetésből, a maradék pedig biomasszából, ipari hulladékhőből és földhőből.

A három, Franciaországból vásárolt hőszivattyú már a simmeringi víztisztító telepnél várja a beszerelést, teljesítményük együttesen 55 megawatt – tájékoztatott az MTI, hozzátéve, hogy a hetvenmillió eurós beruházást az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium támogatásával valósítják meg. 

Az eljárás révén az Ebswien szennyvíztisztító telepet elhagyó, tisztított szennyvizet távhő előállítására használják majd. Mielőtt a Dunába engednék, a megtisztított szennyvíztől hőcserélők segítségével hőt vonnak el, evvel hat fokkal csökkentik a víz hőmérsékletét. Az így nyert hővel több mint kilencven Celsius-fokos vizet állítanak elő, amelyet a bécsi távhőrendszerbe táplálnak. A berendezések működtetéséhez szükséges áramot közvetlenül a freudenaui vízerőmű szolgáltatja, az előállított távhő így teljesen klímasemleges – ismertették.

A Wien Energie célja, hogy 2040-re teljesen klímasemleges távhővel lássa el az osztrák főváros háztartásait.

Borítókép: Illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.