Klímasemleges távhőt ígérnek Bécsben

Szennyvízből állítanák elő a távhőt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 08. 8:17
null
Szkopje, 2023. január 13. A REK Bitola hõerõmû kéményei és hûtõtornyai az észak-macedóniai Bitola város közelében 2023. január 12. Észak-Macedónia villamosenergia-termelésének mintegy 70 százalékát a lignittüzelésû bitolai hõerõmû szolgáltatja, amelynek üzemeléséhez a közeli Suvodol lignitbányából fejtik a szenet. A nagyjából kétmillió lakosú balkáni ország koszovói szénimportból egészíti ki az áramtermelést fedezõ szükségleteit. A bitolai erõmû a jugoszláv államszövetség fennállásának végén, 1982 és 1988 között épült, és jelenleg évente mintegy 4,34 millió megawattóra villamos energiát termel. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan az év végén állnak üzembe azok a szivattyúk Bécsben, amelyek segítségével a szennyvízből távhőt tudnak előállítani. Az eljárás révén ráadásul háromszázezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül majd a levegőbe.

Az osztrák főváros távhőhálózata jelenleg több mint 1300 kilométer hosszú, az egyik legnagyobb Európában, a tájékoztatás szerint az új eljárással kezdetben 56 ezer, 2027-re pedig több mint 110 ezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel. 

A távhőhálózatot a Wien Energie energiaszolgáltató működteti, amely 440 ezer bécsi háztartást, valamint 7800 üzleti és intézményi nagyfogyasztót lát el. Jelenleg a megtermelt távhő több mint fele származik kapcsolt erőművekből, vagyis földgázból, a távhő egyharmada hulladékégetésből, a maradék pedig biomasszából, ipari hulladékhőből és földhőből.

A három, Franciaországból vásárolt hőszivattyú már a simmeringi víztisztító telepnél várja a beszerelést, teljesítményük együttesen 55 megawatt – tájékoztatott az MTI, hozzátéve, hogy a hetvenmillió eurós beruházást az Osztrák Klímavédelmi Minisztérium támogatásával valósítják meg. 

Az eljárás révén az Ebswien szennyvíztisztító telepet elhagyó, tisztított szennyvizet távhő előállítására használják majd. Mielőtt a Dunába engednék, a megtisztított szennyvíztől hőcserélők segítségével hőt vonnak el, evvel hat fokkal csökkentik a víz hőmérsékletét. Az így nyert hővel több mint kilencven Celsius-fokos vizet állítanak elő, amelyet a bécsi távhőrendszerbe táplálnak. A berendezések működtetéséhez szükséges áramot közvetlenül a freudenaui vízerőmű szolgáltatja, az előállított távhő így teljesen klímasemleges – ismertették.

A Wien Energie célja, hogy 2040-re teljesen klímasemleges távhővel lássa el az osztrák főváros háztartásait.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.