Új történelmi rekordot ért el a hazai ipari naperőművi termelés

Február 21-én, a déli csúcs idején 2030,5 megawatt (MW) energiát termeltek az ipari méretű naperőművek; ezzel megdőlt az addigi, február 10-én regisztrált 1953 megawattos rekord – tette közzé honlapján a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir).

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 02. 27. 12:37
null
Szügy, 2022. június 20. A Greentechnic Hungary Kft. által üzemeltetett 16,5 MW teljesítményû napelempark részlete Szügy közelében 2022. június 20-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint ugyanebben a déli időszakban a villamosenergia-rendszer terhelésének felét, nagyjából 2300 megawattot a megújuló energiaforrások termeléséből fedezte az ország. A teljes megújulónak a 43,8 százalékát adta a rekordmennyiségű naperőművi termelés.

A naperőművek 2030,5 MW-os csúcsteljesítménye meghaladta a paksi atomerőmű teljes beépített kapacitását, a 2026,6 MW-ot is.

Az import-export szaldó értéke több órán keresztül negatív volt a déli időszakban, azaz az ország exportált, 15 és 355 MW közötti nagyságrendben – emelte ki a Mavir.

Magyarország zöldebb lehet, mint Németország

Ahogy a Magyar Nemzet korábban megírta, a háztartási méretű naperőműveket is beleszámítva tavaly sem csökkent a villamosenergia-felhasználás Magyarországon. Az e-mobilitás és a hőszivattyús rendszerek, illetve az elektromos fűtés elterjedésével az energiaigények várhatóan tovább nőnek, és az import lehetősége is korlátozott lehet, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a paksi bővítés, valamint további naperőművi kapacitások beépítése is szükséges. 

Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő lapunk megkeresésére elmondta, a Mavir előzetes adatai szerint 2022-ben mintegy két és fél százalékkal volt alacsonyabb a villamosenergia-fogyasztás, mint 2021-ben, bár hiteles mérések híján a statisztikába nem számolták bele a háztartási méretű naperőműveket. 

A hazai éves fogyasztásból az import átlagos részaránya továbbra is nagyon magas, 26 százalék volt – mutatott rá a szakértő. 

Paks mellett megkerülhetetlen szerepet töltött be a szénből és gázból termelt áram is, hiszen ezek részaránya 9,6, illetve 26 százalék volt. Mindezek mellett a hazai termelésből az ipari méretű naperőművek 2525 MW és a szélerőművek 323 MW beépített kapacitás révén 9,13, illetve 1,74 százalékkal részesedtek. Ha klímavédelmi szempontból vizsgáljuk a hazai villamosenergia-termelést, akkor azt mondhatjuk, hogy Magyarország már most is zöldebb, mint Németország, hiszen 2022-ben a klímabarát (megújuló+atom) villamosenergia-termelés részaránya hazánkban 64, Németországban viszont csak 56,5 százalék volt. Ez a különbség majd főleg a paksi bővítéssel és újabb naperőművi kapacitásokkal tovább nőhet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.