Lemaradásban Németország versenyképessége

Egyre kevésbé vonzó a magasan képzett munkaerőnek Németország, miközben a bürokrácia terhei megölik a családi vállalkozásokat.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 03. 23. 10:15
Potsdam Shipbuilding Research Institute
német mérnök
Potsdam Shipbuilding Research Institute Fotó: AFP/JENS KALAENE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakképzett munkaerő és a startup cégek (induló vállalkozások) alapítóinak körében nagyon sokat vesztett Németország népszerűsége. A Bertelsmann Alapítvány értékelése szerint Németország 2019 óta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 országa közül összességében a 12. helyről a 15. helyre esett vissza. Olyan tényezőket vizsgáltak az ide vonatkozó index elkészítésekor, mint a szakmai lehetőségek, a jövedelem és az adók vagy a jövőbeli kilátások – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A kutatás szerint a magasan képzett szakemberek között Új-Zéland, Svédország, Svájc, Ausztrália és Norvégia számít a legvonzóbbnak az OECD-országok közül. 

Bár Németországban a legutóbbi, 2019-es értékelés óta nem romlottak a feltételek, más országok viszont képesek voltak javítani, és így előztek a rangsorban.

Az index kialakításakor először 2023-ban vizsgálták az induló vállalkozások keretfeltételeit is. Itt Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Írország a legvonzóbb, Németország ebben a kategóriában a tizenkettedik helyen áll. A tanulmány szerzői az okokat az alacsony szakmai lehetőségekben, a túl kevés feltalálóban és a bevándorlók esetében a személyre szabott vízumok hiányában látják.

– Németországnak szüksége van szakképzett munkaerőre, belföldire és külföldire is, hogy biztosítsa jólétét. A nemzetközi összehasonlítás világosan megmutatja, hogy mit kell tennie az országnak a szakképzett munkaerő migrációjának javításához – reagált a tanulmányra Ralph Heck, a Bertelsmann igazgatótanácsának elnöke, aki megjegyezte azt is, hogy Németország legalább a felsőoktatás terén jól teljesít.

Egy másik, korábban készült tanulmányról már a V4NA is beszámolt, ebből az derült ki hogy Németország kis- és középvállalkozásai már képtelenek lépést tartani az Egyesült Államokkal, Skandináviával és Nyugat-Európával. 

A Leibniz Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) által készített felmérésen Németország összességében most a 18. helyen végzett. Ehhez képest 2006-ban, amikor a ZEW először végzett ilyen jellegű tanulmányt, Németország még a tizedik helyen állt. 

– Németországban a családi vállalkozások már egyáltalán nem tudnak lépést tartani az észak-amerikai, nyugat-európai és skandináviai kis- és középvállalkozásokkal. Különösen az adózás és az energia területén kapnak kedvezőtlen értékelést – derült ki a felmérésből. A jelenlegi németországi üzleti környezet kritikusai az adózás mellett az országban tapasztalható, feneketlen kúthoz hasonlítható bürokráciát okolják a csúfos adatokért. Rainer Kirchdörfer, a Családi Vállalkozások és Politika Alapítvány elnöke adócsökkentésre szólított fel a vállalkozások terheinek enyhítéséhez. 

A Bild című német bulvárlapnak azt mondta, hogy az ország továbbra is az OECD-tagok közül az egyik legdrágább üzleti helyszín. – Ha nem történik semmi, a bürokrácia terhei megölik a családi vállalkozásokat – figyelmeztetett.

 

Borítókép: nagy az igény a jól képzett mérnökök munkájára (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.