Nincs közvetlen hatása az amerikai bankcsődöknek a hazai bankpiacra

Nagyot esett az európai banki részvények árfolyama hétfőn, jókora mínusz a magyar bankpapír esetében is.

Magyar Nemzet
2023. 03. 13. 16:13
null
Santa Clara, 2023. március 10. Egy férfi áll a Silicon Valley Bank egyik fiókjának bejáratánál a kaliforniai Santa Clarában 2023. március 10-én. A bajba került Silicon Valley Bankot bezárták az amerikai szabályozó hatóságok, az amerikai betétbiztosító, az FDIC átvette a bank betétei felett az ellenõrzést. Az FDIC közleményében azt írta, hogy a biztosított betétesek legkésõbb március 13-án reggel hozzáférhetnek betéteikhez. MTI/AP/Jeff Chiu Fotó: Jeff Chiu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs közvetlen hatása a magyarországi bankpiacra a két amerikai hitelintézet – a Silicon Valley Bank és a Signature Bank – tevékenységi engedélye visszavonásának – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Vg.hu megkeresésére

Az MNB jelezte: a hazai hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek, működési mutatóik pedig még a 2008. évi válságidőszakkal összehasonlítva is megbízhatóbb képet mutatnak.

 

A jegybank emlékeztetett arra is, hogy a hazai bankpiac szereplői a közelmúlt újabb krízisei, így a pandémia hulláma, illetve az orosz–ukrán háború kitörése időszakában is folyamatosan, megbízhatóan szolgálták és szolgálják ki lakossági és vállalati ügyfeleik igényeit.

 

Az MNB hangsúlyozta, a magyar bankszektor stabilitását jelző mutatói közül a konszolidált tőkemegfelelési mutató mintegy másfélszerese a 15 évvel ezelőttinek, és a jegybank felügyelete alá tartozó intézmények az előírt tőkekövetelmény-szint felett még további mintegy 1500 milliárd forintot meghaladó szabad tőkével rendelkeznek, a likviditási tartalék pedig bőségesen az előírt szint feletti volumenű, és mértéke hosszabb ideje érdemben nem változott.

Az európai banki részvények árfolyama nagyot esett hétfőn az amerikai pénzügyi rendszer zavarainak átgyűrűzése miatt: a pénzügyi index hatszázalékos csökkenése több mint egy éve a legnagyobbnak bizonyult. Szakad a magyar tőzsde is, az OTP részvényeinek vezetésével: kora délután 9200 forinton kereskednek a magyar bankpapírral, azaz 10,2 százalékos a napon belüli mínusz. Drámai a helyzet a Mol piacán, ott 6,7 százalék az esés, a Richter közel négy százalékkal esik. Az amerikai bankpánik a forintot is elérte: a magyar fizetőeszköz az euróval szemben tíz forintot gyengült napon belül.

Borítókép: A Silicon Valley Bank pénteken jelentett csődöt (Fotó: MTI/AP/Jeff Chiu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.