Hullanak a csontvázak a szekrényből a bedőlt svájci nagybanknál

Amerikai szenátorok szerint gátolta a nemrég elbukott Credit Suisse, hogy feltárják a nácikkal való egykori együttműködését.

Magyar Nemzet
Forrás: VG2023. 04. 21. 7:39
null
SWITZERLAND-ECONOMY-BANKING-CREDITSUISSE-STOCKS Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci bank azt követően indított belső vizsgálatot, hogy a Simon Wiesenthal Központ 2020-ban új információkat adott át a nácikhoz köthető számlákkal kapcsolatban. A pénzintézet beleegyezett a vizsgálatba, de szükségtelenül merev és szűk kereteket szabott, és eltávolította az eljárást irányító független ombudsmant is – közölte az amerikai szenátus költségvetési bizottsága a közleményében.

A legújabb vádak tovább rontják a gyakorlatilag csődbe jutott bank helyzetét, amit nagyobb svájci versenytársa, a UBS vásárolt fel, mélyen áron alul, hárommilliárd dollárért. A svájci kormány és jegybank közreműködésével megkötött üzletet annyira gyorsan vitték végbe, hogy a UBS-nek nem volt alkalma felmérni a kockázatokat.

A mostani ügy mintegy negyedszázaddal az után került elő, hogy a Credit Suisse 1,25 milliárd dollár értékű peren kívüli egyezséget kötött a holokauszt túlélőivel és az áldozatok családtagjaival. A megállapodás részét képezték a nácik által elrabolt és svájci bankokban elrejtett vagyonok is.

 

Menesztették az ellenőrt, de a jelentés elkészült

A legutóbbi vizsgálatot az AlixPartners bonyolította le, és Neil Barofsky felügyelte, aki a 2008-as válságot követő, a bajba jutott cégeket segítő Troubled Asset Relief Programot is vezette. Ő felügyelte a Credit Suisse-nél az amerikai igazságügyi minisztériummal a jelzáloghitelekből képzett értékpapírok értékesítése miatt kötött egyezség végrehajtását is. Miután a svájci bank 2014-ben elismerte, hogy érintett volt amerikai adóelkerülési ügyekben, szintén Barofsky lett az ellenőr – emlékeztetett a Bloomberg. Barofsky ombudsmani megbízását novemberben mondta fel a Credit Suisse, és bár egy nyilvános jelentést kellett volna összeállítania, azt csak idézéssel kapta meg a szenátusi bizottság.

A svájci bank azt állítja, hogy a vizsgálat nem támasztotta alá a Simon Wiesenthal Központ állításait, és Barofsky jelentése ténybeli hibákat, félrevezető, indokolatlan állításokat és alaptalan vádat tartalmaz, amelyek a tények félreértésén alapulnak. Ezért elutasították a vádakat. Hozzátették ugyanakkor, hogy együttműködnek a bizottság vizsgálatával, és meghosszabbították az AlixPartners megbízatását.

 

Náci számlák a banknál

A szenátusi bizottság elé került jelentés szerint 

a Credit Suisse legalább kilencvenkilenc náci felső vezetőhöz vagy nácikhoz köthető argentin csoportokhoz kapcsolódó számlát tartott fent, jóval a második világháború után is. 

A vizsgálat huszonegy hírhedt, magas rangú nácihoz kapcsolódó számlát azonosított, köztük egy olyan parancsnokét is, akit elítéltek a nürnbergi perben. Egy másik számla egy ugyancsak elítélt SS-parancsnoké volt, aki 2002-ig volt ügyfele a svájci banknak – olvasható a Vg cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.