Látható a felzárkóztatás eredménye

A segélyek helyett munkára ösztönző gazdaságpolitika sikereket ért el a szegénység felszámolásában az elmúlt években. A statisztikai hivatal rendszeresen feltérképezi a területet, az eredmények pedig jól láthatók: Magyarországon a szegénység aránya nem éri el az európai uniós átlagot.

2023. 04. 05. 5:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte napi politikai vita Magyarországon a szegények aránya. Érdemes azonban megnézni a tényeket is. Ha a pontos meghatározást akarjuk tisztázni, akkor a szegénységi arány megadja a mediánjövedelem hatvan százalékánál kevesebb jövedelemmel rendelkező háztartásokban élők arányát a teljes népességre vetítve. A mediánjövedelmet pedig úgy kapjuk meg, hogy jövedelmük alapján sorba rendezzük a személyeket, és az az összeg lesz a mediánjövedelem, amely alatt és fölött a sorba rendezés után ugyanannyi személy található.

A Központi Statisztikai Hivatal összegző elemzéséből kiderül, hogy a szegénységi arányt tekintve Magyarországon az Európai Unió átlagnál évek óta jobb a helyzet. 

A számokból az is kiolvasható, hogy a mutató 2010 után még növekedett, ám 2014-től évről évre csökken. A koronavírus-járvány és az abból fakadó válság némileg ezen a téren is nyomot hagyott, mert 2021-re minimálisan, 12,3-ről 12,7 százalékra növelte a mutatót. Az elemzés megállapítja, hogy a nemek szerinti eltérés hazánkban kismértékben nagyobb a tagállamok átlagánál, és azzal ellentétes irányú. Nálunk a nők, az uniós tagállamainak többségében viszont a férfiak voltak előnyösebb helyzetben 2015-ig. 2017-ben már Magyarországon is a férfiak esetében volt kedvezőbb a mutató értéke.

A tartós szegénységben élők aránya Magyarországon szintén kisebb az európai uniós átlagnál.

A korcsoportokat tekintve a szegénységi arány 2021-ben a gyermekek és a 25–49 évesek esetében átlag alatti volt. A 65 évesek és az annál idősebbek esetében azonban 15,6 százalékra növekedett. Ebben szerepet játszik, hogy a nyugdíjak növekedési üteme elmaradt a többi jövedelem átlagos emelkedésétől. Összességében a tartós szegénységi arány értéke 2020-ban 5,1-ről 4,3 százaléka csökkent az előző évhez képest. A mutató jóval kedvezőbb, mint a huszonhét tagú közösség átlaga.

A felzárkóztatást és a szegénység visszaszorítását jelentősen segíti a munkára ösztönző gazdaságpolitika. Fotó: Havran Zoltán

A statisztikai hivatal közölte azt is, hogy az Európai Unióban 2020-ban a lakosság 16,6 százaléka élt a relatív jövedelmi szegénységi küszöb alatt. A szegénységi arány meglehetősen stabil volt 2005 és 2010 között, 16,4, illetve 16,5 százalék, 2011 óta azonban kismértékben növekedett. A szegénységi mutatóban 2020-ban az Európai Unió országai közül Bulgária (23,8), Románia (23,4) és Lettország (21,6) volt a legkedvezőtlenebb helyzetben. A legalacsonyabb értéket Csehországban (9,5), Szlovákiában (11,4) és Dániában (12,1) mérték. 

Magyarország a 12,3 százalékos arányával a nemzetközi összevetésben átlag alatti értékkel rendelkezik.

A fentieken túl van egy másik adat is, ami szintén sokat elárul a helyzetről. Ez a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek arányát mutatja meg. Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik a relatív jövedelmi szegénység, a súlyos anyagi és szociális depriváció, valamint a nagyon alacsony munkaintenzitás mutatói közül legalább egyben érintettek.

A statisztikai hivatal elemzése szerint 2015 és 2021 között 30,6-ről 19,4 százalékra apadt hazánkban ez az arány. Ez 1,1 millió fős csökkenést jelent. A mutató 2018 óta kedvezőbb az uniós átlagnál. 

Az Európai Unióban 2020-ban a legmagasabb arányban Romániában (35,8), Bulgáriában (33,6) és Görögországban (27,4), legalacsonyabb arányban pedig Csehországban (11,5), Szlovákiában (13,8), valamint Szlovéniában (14,3) volt kitéve a lakosság a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.