Nem kelendők az ikerházak, de a Kádár-kockák értékállóak

A régiónkénti és ingatlantípusonkénti keresetcsökkenés nem mutat akkora szórást, amely felborítaná az ingatlanpiac egyensúlyát, a jó állapotú lakásokra, házakra továbbra is magasabb a kereslet. Legkevésbé az ikerházak kelendőek, legjobban pedig a panellakások; a népszerű és elterjedt ingatlantípus, a Kádár-kocka pedig igencsak értékállónak bizonyul.

M. Orbán András
2023. 04. 12. 12:50
null
Budapest, 2022. szeptember 24. Érkezõket köszöntõ installáció Újpalotán, a fõváros XV. kerületének városrészében, a Fõ téren a Centenáriumi emlékmû, Varga Miklós (1974) alkotása mellett. A lakótelep 1969-tõl a Tenke Tibor vezette építészmérnöki kar, a Tervezésfejlesztési és Típustervezõ Intézet munkatársainak tervei alapján épült az egykori Pestújhelyi temetõ és részben a mezõgazdasági mûvelésbõl kivont területek helyére. Legkésõbb az úgynevezett Víztoronyházba költöztek be a lakók 1976-ban. A szolgáltatók épületei 1978-ra készültek el. Valójában azonban sosem lett kész teljesen, hiszen a Fõ térre tervezett kulturális központot a források hiányára hivatkozva nem kezdték el építeni. Az eredetileg tervezett 13 500 helyett végül 15 400 lakást adtak át. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek nagy különbségek a régiónkénti és az ingatlantípusonkénti keresletcsökkenés mértékei között, általánosan elmondható, hogy a kereslet visszaesett, a kínálat pedig bővült – mondta el lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A kereslet változása 35 és 55 százalék körül mozog, a legnagyobb csökkenést Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas vármegyékben mérték (58, illetve 55 százalék), a legkisebb mértékben Békés, illetve Hajdú-Bihar vármegyékben esett a kereslet, 23, illetve 29 százalékkal. A számok a második és harmadik hónapra vonatkoznak, az előző év azonos időszakát alapul véve, február és március között nincs érdemi, kimutatható eltérés.

ingatlan
Kistelepüléseken és megyeszékhelyeken is meghatározó látkép a Kádár-kocka, ez a háztípus meglehetősen értékállónak bizonyul. Fotó: Észak-Magyarország/Bujdos Tibor

Balogh László rámutatott, az országos átlag nem mutat jelentős szórást, ami felborítaná a piaci viszonyokat, nem állt elő olyan helyzet sem, hogy a befektetők csak valamely régió iránt mutatnának érdeklődést.
 

Továbbra is a jó állapotú ingatlanokat keresik
 

Az állapot szerinti kereslet sem mozdult el jelentősen: amíg egy éve a vevők 72 százaléka érdeklődött a jó állapotú vagy felújított ingatlanok iránt, és csak 28 százalék keresett felújítandót, addig idén 73 és 27 százalék ugyanez az arány. Továbbra is a felújított, jó minőségű ingatlanokra van nagyobb kereslet és persze érdeklődés, utóbbiak és a tényleges tranzakciók száma együtt mozog, aránylanak is egymáshoz.

A jobb állapotúak iránti kereslethez hozzájön még az is, hogy sokaknak bele kell férniük a keretbe, drágultak a hitelek, a minőség iránti kereslet pedig az energiahatékonysággal függ össze – mutatott rá Balogh László.

Úgy tűnik ugyanakkor, az energiahatékonyság a fűtési szezont és a kezdeti bizonytalanságot követően is szempont marad. A szakértő ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy eddig az alacsony energiaárak miatt a felújítások nem hoztak akkora megtérülést, ami miatt érdemes lett volna belevágni, sokan ezért nem is tették meg azt.

 

A Kádár-kocka, a vidék panelja

 

Az egyes ingatlantípusokat vizsgálva elmondható, hogy amíg a keresletcsökkenés országos mértéke az első negyedévben 46 százalék 2022 első negyedévéhez viszonyítva, addig az ikerházak iránt 55 százalékkal esett a kereslet, a legkevésbé pedig a panellakásoktól fordultak el a vevők (mindössze 35 százalékkal mérséklődött a számuk). A családi házak esetén bár 45 százalék ez az arány, e kategórián belül viszont van egy ingatlantípus, ami meglehetősen értékállónak bizonyul, ez pedig a Kádár-kocka. A megyeszékhelyeket vizsgálva – ahol kellően nagy a piac, és jelentős számban találhatók ilyen házak – az látszik, hogy éves összevetésben ezek a házak, valamennyi állapotút ideértve, átlagosan 17 százalékkal drágultak, a KSH átlaga 13 százalék. Érdekes még a januárhoz képesti árváltozás: a Kádár-kockák ára három százalékkal nőtt év eleje óta, a teljes ingatlanállományra vonatkozó átlag másfél százalék – ismertette Balogh László.

Ezek a kockaházak pozitív értelemben a vidék paneljainak számítanak oly módon, hogy a házgyári lakásokhoz hasonlóan viszonylag egységesek, így jellemző előnyeik és hátrányaik is hasonlók. Emellett a panellakásokhoz hasonlóan népszerű ingatlantípusnak számítanak, aki családi házat keres, a hirdetések során biztosan belefut Kádár-kockába is. Tekintettel az előbb említett viszonylagos egységességre, kialakulhat a panelprogramokhoz hasonló olyan felújítási gyakorlat, amely a legfontosabb öt-tíz elemet foglalja magában – ez nem csupán a fűtésrendszert vagy a nyílászárócserét foglalja magában, hanem egyéb belső átalakításra is kiterjed. A szakember szerint a jelenlegi gazdasági környezetben ez az elterjedő modernizáció jót is tehet az építőiparnak. Ha pedig ez a kedvező hatás megjelenik az ágazatban, az a GDP növekedéséhez is hozzájárulhat.

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.