A kereslet, a kínálat és az árak is nőttek az albérletpiacon

Jó állapotú társasházi lakásokra van a legnagyobb kereslet. A garzonok könnyen ki- és eladhatók, míg a három-négy szobás lakásokat jellemzően egyetemisták, újabban pedig akár kollégák bérlik, szobánként.

M. Orbán András
2023. 06. 27. 5:16
null
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az albérletpiac jóval élénkebb az adásvételek piacánál – mondta el lapunk megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ebben több tényező is szerepet játszik mind a rövid, mind a hosszú távú lakáskiadást nézve.

A három-négy szobás lakásokat jellemzően főiskolások, egyetemisták bérlik szobánként, de kollégák között sem elképzelhetetlen az albérletköltségek ilyen megosztása
Fotó: Bach Máté

A szakértő kifejtette: aki ingatlanbefektetésben gondolkodik, az elmúlt években a koronavírus-járvány óta számos dilemmával találkozhatott. Előbb maga a járvány, majd a rövid távú lakáskiadás önkormányzatok általi korlátozhatósága – utóbbira ugyan a gyakorlatban nem vagy alig került sor eddig, de mint bizonytalansági tényező megmaradt. Ingatlanba pedig egészen tavalyig megérte befektetni, hiszen folyamatosan nőttek a lakásárak, a bérbeadás pedig négy-hat százalékos hozamot jelentett. Most, amikor az ingatlanárak stagnálnak vagy néhol már csökkennek és az állampapírok az ingatlanhoz képest több mint háromszoros hozamot kínálnak, egy-két éves távon egyértelműen jobb befektetésnek bizonyulnak – mutatott rá a szakértő.

Az albérletpiacon a kereslet és a kínálat is bővült. Amire folyamatosan igény van, az a jó állapotú, az újszerű, illetve néhol az újépítésű lakások, valamint a garzonok, amelyek könnyen el- és kiadhatók. A bérbeadóknak és a bérlőknek is egyre fontosabb az energiahatékonyság, a bérlők az alacsonyabb rezsi fejében hajlandók lettek valamivel magasabb bérleti díjat fizetni.

A kiadhatóság szempontjából szintén népszerűek a három-négy szobás lakások. A lakhatási költségeket megosztva, szobánként jellemzően főiskolások, egyetemisták veszik ki ezeket. Párok esetén megszokott a közösen fenntartott albérlet – mondta Balogh László.

Az előbb felsoroltak jellemzően nagyvárosi, társasházi lakások. A három-négy fős albérletek pedig nem csupán a diákokra jellemző összeköltözést jelentik, hiszen ahol beruházás zajlik vagy zajlott, az azonos helyen dolgozó kollégák is dönthetnek úgy, hogy egyazon lakás egy-egy szobáját kiveszik. A falusi csok és a munkahelyek közelében elérhető megfizethető lakhatási lehetőség (kiadhatóság) felhajtó erő lehet az adott térség ingatlanpiacát tekintve – mutatott rá a szakértő.

Jóval kisebb szegmenst és keresletet jelentenek az albérletpiacon belül a kiadó családi házak. Balogh László elmondta, házat azok bérelnek, akiknek a jellege miatt kifejezetten erre van szükségük – például gyerekkel és háziállattal költöznének –, ezek jellemzően kijjebb találhatók és drágábbak is.

A szakértő hozzátette ugyanakkor, hogy noha az Ingatlan.com albérletállományának tíz százalékánál tüntetik csak fel, hogy kisállat hozható, sok bérbeadó jött rá arra, hogy pont a családok, kisállattartók azok, akik jobban megbecsülik a lakhatási lehetőséget. Összevetésül érdemes megemlíteni, néhány évvel korábban feleennyi állatbarát albérletet kínáltak – említette meg Balogh László.

A szakértő szavaiból kiderül, jogilag szabályozottabb és fehérebb is lett az albérletpiac. Ami a jogi részét illeti, egyre többen vannak, akik közjegyző előtt tesznek nyilatkozatot arról, hol, ki fogadja be a velük költöző kiskorúakat, ha az albérleti lakhatásuk megszűnne. Ez bár első hallásra furcsa lehet, valójában kettős célú: véd az utcára kerüléstől, a bérbeadó pedig ajtón kívül tudhatja azt a bérlőt, aki nem fizet.

Ezzel együtt szerződést is jóval többen kötnek, főleg a kilencvenes évekhez viszonyítva. Miután 2010-et követően a lakáskiadás után csak személyi jövedelemadót kell fizetni, még többen terelik teljesen hivatalos útra a lakásbérlést – ismertette a szakértő.

Aki pedig közvetítőn keresztül bérel, gyakran találkozhat azzal, hogy jövedelem- vagy munkáltatói igazolást kérnek tőle. Balogh László végül megjegyezte, amíg egy eladó akár hónapokig is várhat érdeklődőre, a bérbeadóknak választási lehetőségük van. A bérlők egyharmada egyébként ajánlás, ismeretség útján talál lakhatást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.