Irdatlanul nagy mennyiségű szenet használt globálisan a lakosság 2022-ben

Különösen az indonéz szénfogyasztás nőtt ugrásszerűen, de Kína is inkább a szenet használta energiaproblémáinak a megoldására.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 06. 26. 9:30
Wedel combined heat and power plant
PRODUCTION - 08 June 2023, Schleswig-Holstein, Wedel: Coal stored on the site of the Wedel combined heat and power plant. The Wedel coal-fired power plant is to be shut down in 2025 and replaced at the Dradenau site by a gas and steam turbine plant in combination with climate-neutral heat sources. On June 19, 2023, Hamburger Energiewerke will provide information on the status of the conversion of Hamburg's energy supply, among other things, at its annual press conference. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sosem használt még annyi szenet az emberiség, mint tavaly, de nem Európa a hibás – írja a Világgazdaság

Rendkívül érdekes adatokkal szolgál a hétfőn – először nem a BP, hanem az Energy Institute által – közzétett Statistical Review of World Energy, ami a tavalyi energiaválság után nem is különösebben nagy csoda – írják. 

A vg.hu arról számol be, az emberiség által felhasznált elsődleges energia mennyisége tavaly 1,1 százalékkal bővült 2021-hez képest, noha a földgáz és a nukleáris felhasználás visszaesett, ráadásul a csökkenés mértéke az utóbbi esetben volt nagyobb. A most közzétett adatokon ugyanakkor globálisan nem látszik a tavalyi rekordméretű aszály hatása, a vízenergia-termelés ugyanis stabil maradt. Persze Európát nézve már nem ilyen kedvező a helyzet, a kontinens (a kiadvány nem az Európai Uniónál húzza meg a határokat) vízenergia-felhasználása tavaly nagyobb arányban (13,7 százalék) csökkent, mint a földgázé (13 százalék). 

A francia atomerőművek problémái és az Ukrajnában dúló harcok miatt azonban a legnagyobb visszaesés az atomenergia terén volt tapasztalható (16,3 százalék).

A vg.hu szerint sok szó esett arról, hogy a villanylámpák a szénfelhasználásnak köszönhetően maradhattak felkapcsolva Európában tavaly, ám ez szerintük csak részben igaz, hiszen 

a kontinens egészét tekintve Európa szénfelhasználása csökkent, bár ennek legfőbb oka az ukrán felhasználás megfeleződése, feltehetően az Azovsztal és hasonló üzemek leállása vagy megsemmisülése miatt.

Az európai energiafelhasználásban a kőolaj és megújuló energiák terén volt egyedül bővülés, de

összességében a kontinens 3,8 százalékkal kevesebb energiát vett igénybe tavaly, mint 2021-ben.

Ennél nagyobb visszaesést csak a posztszovjet térségben jegyeztek fel a jelentésben összegzett nagy területek közül, ott 5,8 százalékkal esett vissza az energiafelhasználás, főként az orosz gazdaság energiaigényének 8,2 százalékos zsugorodása miatt.

Ugyan az európai szénfelhasználás nem nőtt tavaly, a legszennyezőbb fosszilis energiahordozóból globálisan tavaly használta a legtöbbet az emberiség a történelme során.

Különösen az indonéz szénfogyasztás nőtt ugrásszerűen, de Kína is inkább a szenet használta az energiaproblémáinak megoldására, bár a megújulók fogyasztása is nagyot nőtt az ázsiai országban (18,1 százalékkal).

A vg.hu érdekességként említi, hogy a frissen közzétett adatok szerint kőolajfogyasztásban továbbra is 2019 jelenti a csúcsévet; bár 2021-hez képest tavaly a világ többet használt fel az energiahordozóból, a 2019-es szintet nem érte el a mértéke.

Borítókép: illusztráció (Fotó: AFP/DPA/Christian Charisius)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.