Megvan a nyertese a Dunaferr értékesítésére kiírt pályázatnak

A kormány megmentette a Dunaferrt – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Magyar Nemzet
2023. 07. 11. 12:22
null
Dunaújváros, 2021. augusztus 7. Az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmû - az 1950-es években létrehozott kohászati-gépészeti komplexum - fõbejárata a Vasmû tér 1-3. szám alatt. A dunaújvárosi székhelyû ISD DUNAFERR társaságcsoport Magyarország egyik legnagyobb ipari termelõ vállalata, amely melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, horganyzott szalagokat és táblalemezeket, valamint nyitott és zárt hidegen hajlított idomacélokat gyárt elsõsorban gépipari, jármûipari, építõipari termékekhez, acélszerkezetek, háztartási berendezések és egyéb alkatrészek elõállításához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kormány megmentette a Dunaferrt. A Liberty Steel nyertes ajánlata fontos mérföldkő, de a munka neheze csak most kezdődik” – fogalmazott közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

A múlt pénteken zárult értékesítés során a Liberty Steel pályázata lett a nyertes – írják. 

Összesen öten jelentkeztek a pályázatra, de csak a Liberty Steel Central Europe Kft. és a Vulcan Steel Private Company Ltd. nyújtott be a részvételi felhívásban előírt feltételeknek megfelelően érvényes ajánlatot – írja a Duol.hu, a Cégközlönyre hivatkozva. 

A nyertes ajánlat 55 millió euró (nagyjából 21 milliárd forint) volt. 

A GFM közleménye felidézi: a külföldi menedzsment felelőtlensége, az elhibázott szankciók és az energiaválság miatt 2022 végére a Dunaferr fizetésképtelenné vált, a gyár működése ellehetetlenült, több ezer dolgozó munkája veszélybe került. Az üzem olyan rossz állapotban volt, ahonnan sikeres talpra állásra hazánkban még nem volt példa.

Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group ügyvezető elnöke
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Dunaferr a magyar ipar és foglalkoztatás kiemelt szereplője, az acélipar stratégiai ágazat, amely a kormány számára kiemelt prioritást jelent, ezért a gyár megmentésében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium aktív szerepet vállalt, többek közt jogszabályok megalkotásával és a felek közötti koordináció kialakításával. 2022 végére sikerült megakadályozni, hogy a Dunaferr működése végleg ellehetetlenüljön, az energiaellátás megszűnése vagy az alapanyagok hiánya miatt az üzem súlyos és visszafordíthatatlan károkat szenvedjen.

A kormány védelmi bizottságot állított fel, a Dunaferr pedig 2022. december 14-én felszámolás alá került, az eljárás megteremtette a szükséges jogi kereteket a gyár megmaradáshoz. Az üzem megmentéséért az elmúlt hét hónapban a kormány mellett a felszámoló, a térség országgyűlési képviselője, Mászáros Lajos, valamint a Dunaferr munkavállalói rendkívüli erőfeszítéseket tettek.

A Dunaferr életben tartása érdekében kialakításra került a bérmunka konstrukció, amelynek köszönhetően a kokszoló folyamatosan működni tudott, valamint a tavaly novemberben leállt kohó és hengerművek is újra elindulhattak. Ezt a folyamatot érdemben segítette a bérgarancia kibővítése: a kormány Mészáros Lajos javaslatára arról döntött, hogy 16 milliárd forintos segítséget nyújtva hat hónapon keresztül kifizeti több mint négyezer dolgozó bérét annak érdekében, hogy a vasmű lelkét adó munkavállalók és családjaik ne kerüljenek veszélybe.

A folyamat következő lépéseként az acél gyártáshoz szükséges eszközök új cégekbe kerültek (DunaRolling és Duna Furnace dunai vasmű), melyeket nyílt eljárásban értékesítésre hirdetett meg a felszámoló. 

A múlt pénteken zárult értékesítés során az a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, amely már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte.

A kormány elkötelezett az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöldátállás mellett – írja a GFM. A gyár működése reorganizációra szorul, jelentős fejlesztések szükségesek a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a korszerű, 21. századi technológiaváltás, valamint a zöldacél gyártása érdekében.

A kormány képviseletében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tovább küzd a gyár, a munkahelyek és a családok megvédése érdekében. Miközben azt is el kell érni, hogy semmilyen bürokratikus akadály ne álljon a Dunaferr megmentése és felvirágoztatása elé – zárul a közlemény. 

 

Borítókép: A Dunai Vasmű bejárata (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.