Lassan tér magához a turizmus

A koronavírus-járvány világszerte olyan nagy visszaesést okozott a turizmusban, hogy hiába duplázódott meg tavaly a globális forgalom, az továbbra is jelentős elmaradást jelentett 2019-hez képest. A járvány terjedésének visszaszorítására hozott utazási korlátozások csaknem két évtizeden át tartó dinamikus forgalombővülést állítottak meg.

2023. 08. 28. 5:20
Egypt's Great Pyramid of Giza continue to attract local and foreign tourists
Egypt's Great Pyramid of Giza continue to attract local and fore Fotó: UMMU NISAN KANDILCIOGLU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan a végéhez közeledik a nyár, az illetékes szervezetek világszerte már azt számolgatják, hogyan alakul majd az idei turisztikai szezon. Főként azok után, hogy a koronavírus-járvány hatalmas veszteségeket okozott a szektornak, a helyreállás pedig nem sima menet. Jól mutatja ezt a Központi Statisztikai Hivatal elemzése, amely összegezte a tavalyi számokat. Ez azért fontos, mert így utólag már rálátni a teljes múlt évre.

A számokból kiderül, hogy 2022-ben világviszonylatban a nemzetközi utazásokon részt vevők száma az előző évhez képest több mint kétszeresére emelkedett (102 százalékkal). A járványt megelőző globális turisztikai forgalom azonban nem állt helyre, mivel ez a 2019. évinek még mindig csak 63 százaléka volt. A globális turizmus 64 százalékát az Európa turisztikai régió idegenforgalma jelentette, amely egy év alatt 92 százalékkal bővült, azonban mintegy ötödével elmaradt a 2019. évitől. 

A kontinens országaiba összesen 585 millió külföldi turista érkezett, a járványt megelőző években megszokott 600–800 millió látogató helyett. Minden turisztikai régióban nőtt a vendégforgalom, azonban az európainál kisebb éves növekedést csak az amerikai kontinens mutatott.

Az Európai Unióban a szálláshelyek vendégéjszakáinak a száma (2,7 milliárd) 49 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, de 5,2 százalékkal elmaradt a 2019. évitől. Csaknem két évtizeden át tartó dinamikus forgalombővülést állítottak meg a járvány terjedésének visszaszorítására hozott utazási korlátozások, ezek hatására a vendégéjszakákban mért vendégforgalom 2020-ban a tagországok mindegyikében csökkent. A korlátozások feloldásával 2021-ben érzékelhető volt a visszarendeződés, 2022-ben az országok mindegyikében nőtt (18 és 81 százalék között) a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. A visegrádi országok közül Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában az uniós átlag felett (51–58 százalékkal), míg Lengyelországban az alatt (43 százalékkal) emelkedett a forgalom az előző évihez képest.

A járvány miatt elrendelt korlátozások megszűnésével megélénkült a hazánkba irányuló külföldi utazások száma is, 2022-ben a külföldi állampolgárok az egy évvel korábbinál 26 százalékkal több, összesen 46 millió utazást tettek Magyarországra. Együttesen 107 millió napot töltöttek az országban, ami az előző évhez képest 25 százalékos növekedést jelent, ennek ellenére mind az utazások, mind az eltöltött napok száma elmaradt (25, illetve 23 százalékkal) a 2019. évitől.

Az utazások döntő többségét továbbra is az Európai Unióból érkezők (81 százalék) tették ki. A külföldiek kétharmada valamelyik szomszédos országból jött ide, azon belül is – az egynapos utak magas számából fakadóan – kiemelkedik az Ausztriából, a Szlovákiából és a Romániából érkezők aránya. 

A többnapos utak esetében a Németországból érkezők vezetik a rangsort. Tavaly a külföldiek 2303 milliárd forintot költöttek Magyarországon, folyó áron az egy évvel korábbinál 71 százalékkal többet, csaknem annyit, mint 2019-ben, viszont a növekedést a fogyasztói árak erőteljes emelkedése árnyalja.

A magyarok 2022-ben több mint 18 millió alkalommal látogattak külföldre, az utazások száma 36 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amely a 2019. évinek a 72 százalékát tette ki. Külföldi utazásokon 2022-ben a magyar lakosság 1075 milliárd forintot költött el, az egy évvel korábbinak több mint kétszeresét. Ez a járvány előtti évhez képest is mintegy tizedével többet jelent.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei főszezon félidejében országosan is jól teljesített a turizmus. A nyár elejétől július közepéig mintegy 2,7 millió vendéget, és több mint 6,7 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyeken.

A vendégek száma három százalékkal bővült, és a vendégéjszakáké is a tavalyi főszezon felénél mért érték felett alakult. A külföldiek eddig már 16 százalékkal több éjszakát töltöttek is, és 28 százalékkal többet költöttek Magyarországon, mint tavaly ilyenkor. Augusztus végéig pedig további 3,6 millió éjszaka foglalást mutatott a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ.


 Borítókép: A nemzetközi utazásokon részt vevők száma az előző évhez képest megduplázódott tavaly (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.