Megerősítette a kínai akkumulátorcég: kisebb területen épül a gyár Debrecenben

A negyedével kevesebb lesz a tervezett üzem energiafogyasztása.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 12:20
Start of production of the Chinese battery manufacturer CATL
ENERGY-CAR-LTH-BATTERIES-LOGO Fotó: Michael Reichel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosult a leendő debreceni üzem terve – erről tájékoztatta a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATH) a Világgazdaságot. A lap annak kapcsán kereste meg a világ legnagyobb akkumulátorgyártójának, a kínai CATL-nek a magyar leányvállalatát, hogy a napokban a kínai sajtó azt írta, a társaság csökkenti az eredeti engedélyben szereplő debreceni gyár területének a nagyságát. Az erről szóló újsághíreket most a magyar vállalat megerősítette. 

A válaszból kiderül: idén júniusban a CATH kezdeményezte a Debrecen Déli Ipari Parkjában zajló beruházás egységes környezethasználati engedélyének (IPPC) felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a környezetvédelmi engedélyének tartalmát teljes mértékben összhangba hozza az aktualizált építési tervekkel. 

A felülvizsgálatra azért van szükség, mert az érvényes környezetvédelmi engedélye a még 2022 őszén elkészült környezetihatás-vizsgálaton alapult, csakhogy azóta a beruházás néhány nagyon fontos paramétere megváltozott.

 

Az egyik fő változás, hogy az egyes épületek mérete megközelítőleg 13 százalékkal lesz kisebb a korábban tervezettnél. Eddig azt lehetett tudni, hogy a projekt összesen 221 hektáron valósulna meg, de három ütemben. A CATH egy 109 hektáros területet vásárolt meg, amelynek körülbelül a 60 százalékán építkezik az első fázisban. Ez csökkenhet tehát. A benyújtott dokumentáció szerint például a központi cellagyártó alapterülete 152 484 négyzetméterről 135 181 négyzetméterre szűkül. A CATH a Világgazdaságnak azzal magyarázta a döntést, hogy tovább optimalizálta a gyárát olyan módon, hogy a gyártóegységeket összevonta a gyártáshoz nem kapcsolódó egységekkel, és tovább korszerűsítette a gyártósorokat. 

 

Mindezek következtében a debreceni gyár várható ökológiai lábnyoma is csökken: a CATH közlése szerint az üzem energiafogyasztása 25 százalékkal lesz kisebb a korábban tervezettnél.

 

Változik a vízigény is. A szóban forgó felülvizsgálati kérelem alapján a gyár új technológiai vízigénye éves szinten 181 104 köbméter lenne, a kazántápé 80 388 köbméter, a hűtőtornyoké pedig 775 500 köbméter. Ehhez jönne még hozzá a napi 236 köbméter szociális vízfogyasztás. Mindebből az számolható ki, hogy a teljes komplexum napi vízfelhasználása ökölszabály szerint 3075 köbméter lenne az első ütemben. Korábban úgy volt, hogy ez megközelíti majd a 3400 köbmétert.

 

A magyar leánycég hangsúlyozta: a gyár termelési kapacitása, illetve az üzem alapvető műszaki és technológiai paraméterei változatlanok maradnak. 

 

Arra nem tért ki, hogy az eredetileg 3000 milliárd forint értékben tervezett beruházás bekerülési költsége alacsonyabb lesz-e a gyár méretének csökkenése miatt. Azt azonban leszögezte: a 2022-ben bejelentett debreceni beruházást a hatályos uniós és magyarországi jogszabályok betartása mellett, a hatósági engedélyek keretei között valósítja meg.

Borítókép: Matthias Zentgraf, a CATL európai elnöke a türingiai Erfurter Kreuz ipari parkban bemutatja a kínai gyártó termékeit (Fotó: Reuters/Michael Reichel)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.