időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Egymillió üzbég kódolóra várva

Sitkei Levente
2023.09.28. 05:12
Egymillió üzbég kódolóra várva

Üzbegisztán előnyt próbál kovácsolni a régi hátrányából, a modern digitális infrastruktúra ugyanis hamar leváltja az analóg világ megoldásait Közép-Ázsiában is. Az ősi városokban milliónyi üzbég fiatal tanul kódolást.

Minden évben versenyt szerveznek a Kazahsztánban található, de Oroszország által felügyelt Bajkonurban fiatal rakétamérnököknek. A feladat szerint olyan rakétát kell építeni, amelyet egy központilag kiosztott, egyenméretű hajtóművel felröptetnek a levegőbe, majd kinyílik egy mentőernyő, s földet ér a szerkezet. A mérnökök feladata, hogy alkotásuk könnyű, de strapabíró legyen, áramvonalas, és stabilan tudjon az égbe törni. Készülhet bármiből az ötven centi hosszú készülék, papírból, fából, fémből, üvegszálból, karbonszövetből, a stabilizátor szárnyak elhelyezése is a mérnökök feladata. Ezt a versenyt pedig az esetek többségében Üzbegisztán fiataljai nyerik.

A siker kulcsa ugyanis leginkább a tapasztalat, nem a pénz. Taskent úgy látta, ez egyik eleme lehet annak a törekvésnek, hogy az egyre növekvő és fiatal lakosságával tudásalapú gazdaságot tudjon megvalósítani, így reformálva meg a szektort. 

Üzbegisztán egy emberöltőn keresztül a gyapotról volt ismert. A jelentős gazdagságot, egyben környezeti károkat is hozó monokultúrás gazdálkodás mára a múlté, a kincset érő növény termesztése visszaszorult, az üzbégek pedig elárasztották az IT-szektort. Ismert jelenség, hogy a meglevő rendszereket nehezen bontják le az emberek egy új, modern módszer érdekében, ha a régi is működik. Ilyen például a postahálózat, amely ugyan sokkal lassabb a digitális megoldásnál, egyes országokban máig kitartanak a papíralapú levelezésnél. Üzbegisztánban a régi rendszereket le kellett bontani, és egyből a modern megoldást bevezetni. Savkat Mirzijojev üzbég elnök 2018-ban látogatott el Indiába, ahol megállapodott Narendra Modi miniszterelnökkel, hogy Üzbegisztán is részt vesz a digitális forradalomban, amely a szubkontinensen régóta zajlik. Majd 2019-ben megnyitották a taskenti IT Park nevű inkubátorházat, ahol üzbég startupok fejlesztése zajlik meglehetős sikerrel. Az ottani cégek mentesülnek az adófizetés alól, egyben lehetőséget nyújtanak a fiataloknak, akik számára a gyapot már csak a történelem része. 

A kormány saját programot indított Egymillió üzbég kódoló néven, amely során bárki jelentkezhet a képzésre, a legjobbak pedig ösztöndíjban részesülnek, egyre bővítve így Üzbegisztán IT-szektorát.

A hivatalos tervek szerint 2028-ra az üzbég IT-szektornak el kell érnie az egymilliárd dolláros bevételt. Ehhez jó minőségű internetkapcsolat, számítógépek, de legfőképp emberek kellenek. Alig tíz éve, 2014-ben a 30,4 milliós üzbég lakosságból csak 4,9 millióan használták az internetet, 2021-ben az országban már 34,7 millióan éltek, s 22,6 milliónak volt hozzáférése a világhálóhoz. Mivel a kormányzat egyértelműen a digitális átállásban látja a gazdaság jövőjét, országszerte 14 új IT-inkubátorházat fog nyitni, összesen mintegy negyvenezer embernek adva munkát. 

 

Taskent látványos előretörésének a Covid-járvány is alapot adott, mikor az emberek otthonról kényszerültek dolgozni, és a cégek is felismerték a digitális átállás szükségességét. Ugyanakkor az orosz–ukrán háború lehetőségeit is kihasználta Taskent, magához szólítva programozók egész hadát, akik Oroszországból és Belaruszból utaztak Üzbegisztánba a nyugati szankciók elkerülése érdekében. Az orosz támadás másnapján, tavaly február 25-én Taskent azonnal meghirdette az IT-szakemberek számára befogadási programját, amely szociális támogatással, lakhatással, munkahellyel várja a programozókat. A kimutatások szerint sikeres a hívás. A legtöbb orosz Georgiába (Grúzia), Törökországba vagy Örményországba vándorolt ideiglenesen, ám utánuk Üzbegisztánba távoztak a legtöbben, s azóta is folyamatosan érkeznek a szakemberek.

Sokat segít Üzbegisztánnak a tervek megvalósításában, hogy az oktatási rendszere alapvetően jó és hatékony. A lakosság 99,9 százaléka tud írni és olvasni, és számos nyugati és keleti nagy egyetem létesített az országban kihelyezett fakultást. Az országban nem működhetnek privát középiskolák, hogy így kerüljék el az iszlamista eszmék alapján működő intézmények alapítását, ezért az állami hálózat feladata kiképezni a jövő IT-szakembereit.

Borítókép: Taskentben 2019 óta működik az IT Park inkubátorház, ahol startupokat fejlesztenek (Fotó: AFP/ Yevgeniy Sorochin)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.