Már nem kell sokat várni és kiderül, miben fog változni a CSOK

A jól működő falusi csokot megtartják, illetve kibővítik. A kormány azonban a nem falusi csokot kivezeti és a helyébe egy ennél is hatékonyabban működő új támogatási formát indít csok+ néven.

Forrás: Világgazdaság2023. 10. 21. 13:56
építkezés Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre az újonnan megszületett gyerekek után járhat majd lakástámogatás, így jó eséllyel kizárólag fiatal házaspárok számára lesz elérhető – mutatott rá a Világgazdaság

A jól működő falusi csokot ugyanakkor megtartják, illetve kibővítik: az úgynevezett preferált kistelepüléseken a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető a támogatás. Ugyan egyelőre pontos részletek még nem láttak napvilágot az új lakástámogatási rendszerről, viszont már tudható: 

a kormány a nem falusi csokot kivezeti és a helyébe egy ennél is hatékonyabban működő új támogatási formát indít csok+ néven.

 Ennek feltételeiről azonban egyelőre nem derült ki semmi konkrétum. 

Amikor érdemes várni

Mivel a falusi csok összege jövő évtől jelentősen emelkedik, így aki ezt venné igénybe, annak a Bankmonitor tanácsa szerint érdemes várnia. Használt lakás vásárlása esetén például – amennyiben ezzel egyidejűleg korszerűsítést és/vagy bővítést is terveznek, 

gyerekszámtól függően 1–15 millió forint kapható 2024-ben, ami kedvezőbb a jelenlegi 0,6–10 milliós összegnél. 

Szintén emelkedik a meglévő ingatlan korszerűsítésére igényelhető összeg is, a jelenlegi 0,3–5 millió forint helyett 2024-től 0,6–7,5 millió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás. A falusi csok mellé jövőre is igényelhető lesz a felettébb olcsó, maximum háromszázalékos kamatú csok-hitel, amelynek összege gyerekszámtól függően 10–15 millió forint lehet.

Viszont amennyiben egy család még a jelenlegi feltételekkel igényelnének csok támogatást év végéig, nagyon kell sietniük. 

A lakásvásárlás és a hiteligénylés hosszadalmas procedúrának számít, egy lakáshitel átlagos átfutási ideje például 1-1,5 hónap, amennyiben minden zökkenőmentesen zajlik.

 – magyarázta a hírportál, majd rámutatott: még hosszabb a folyamat akkor, ha lakást is el kell még addig adni, különösen akkor, ha csokkal vették, és az új ingatlanra szeretnék azt átvinni. Azonban érezhető élénkülést hozhatnak a visszafogott lakáspiacra azok a többgyermekes családok, akik szeretnék kihasználni az év végén megszűnő nagyvárosi csok adta kedvezményeket.

Ősz elején már voltak módosítások

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a jelenleg működő csokra szeptember 1-jétől még vezetett be néhány szigorítást és könnyítést a kormány. Az új feltételekkel egyszerűbbé vált az igénylőknek a csok felvétele és az építkezés is. A támogatáshoz szükséges gyermekvállalás feltételeiben viszont egyszerre enyhített és szigorított is a kormány.

A csok bevezetése óta számottevően megemelkedett a megkötött szerződések száma: a 2016-os bázisévhez képest 2022-ben 82,5 százalékkal több szerződést kötöttek a Magyar Államkincstár adatai alapján, de a legtöbb szerződéskötésre ez idáig 2021-ben került sor. Az elmúlt hét évben összesen 203 ezer család vette igénybe a csokot, közülük csaknem 69 ezer esetben csok hitelt is felvettek. 2022-ben 47 342 szerződést kötöttek, aminek harminc százaléka volt kamattámogatott hitelszerződés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.