Lujza 2024. március 2.
logo

2024 az ellenőrzések éve lesz

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság
2023.11.28. 11:14 2023.11.28. 11:19
2024 az ellenőrzések éve lesz

Felkészülhetnek az autósboltok, a kozmetikai termékeket, lakkokat és festékeket, mosó- és tisztítószereket, állatfelszereléseket és játékokat forgalmazók, az akciótartásra kötelezett nagy üzletláncok, a webshopok, a villamosenergia-, földgáz- és víziközmű-szolgáltatók, a játszótéri eszközöket üzemeltetők és az építési termékek, valamint a lítiumakkumulátorral működő villamossági termékek – így akár az elektromos rollerek, robogók – forgalmazói, mert őket 

jövőre garantáltan ellenőrizni fogja a fogyasztóvédelem.

A Világgazdaság cikke szerint az Igazságügyi Minisztérium (IM) hivatalos weboldalán már megtalálható a jövő évre betervezett fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzések listáját tartalmazó dokumentum, az úgynevezett Ellenőrzési és Vizsgálati Program (EVP).  

Úgy fogalmaznak, nem meglepő, hogy az infláció letörése érdekében hozott kormányzati intézkedések érvényesülését, tehát a kötelező akciótartásra és az árfigyelő rendszerbe történő adatszolgáltatásra vonatkozó jogi előírások betartását 

2024-ben országosan ellenőrizni fogják a vármegyék kormányhivatalainak fogyasztóvédelmi osztályai. 

Továbbra is fókuszban maradnak a webáruházak, illetve nem felejtik el a szavatossági és jótállási igények intézésének átfogó ellenőrzését sem. Jobb, ha felvértezik magukat a kozmetikai cégek is, mivel a kozmetikumok BMHCA illatanyag-tartalmának célirányos hatósági ellenőrzésére kell számítaniuk a kozmetikai termékeket forgalmazóknak, ugyanis ennek használatát 2022-ben az Európai Unió megtiltotta. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.