Fontos lenne, hogy a Revolut magyarországi leánybankká váljon

Üdvözli az innovatív pénzügyi megoldásokat a Magyar Nemzeti Bank, ám csakis a fogyasztóvédelmi szempontok maradéktalan figyelembevétele mellett. Az MNB szerint ha a Revolut Bank fiókteleppé válna itthon, az erősítené a hazai fogyasztóvédelmi felügyeleti hatáskört. Az egymilliós magyarországi felhasználói kör a Revolut második legnagyobb régiós piacát jelenti.

2023. 11. 13. 12:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Különösen fontos lenne, hogy a Revolut Bank a továbbiakban itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt végezze tevékenységét. Mégpedig azért, mert szaporodnak a csalási esetek a pénzügyi szektor lakossági ügyfelei ellen, valamint bővül a társaság hazai felhasználói félköre – közölte a jegybank a távirati irodával.

A Revolut Bank Magyarországon jelenleg a litván jegybank felügyelete és az ottani betétbiztosító garanciája mellett működik. Azaz nem fióktelepként vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelete alatt álló önálló itthoni leánybankként. Csalásos, elszámolási vagy egyéb fogyasztói jogvita esetén az ügyfelek itthoni, magyar nyelvű – telefonos, személyes – ügyfélszolgálat helyett csak nehézkesen, litván vagy angol nyelven írásban próbálhatják meg panaszukat bejelenteni a Revolut Banknak. Határon átnyúló intézmény esetén a hazai pénzügyi felügyeletet „fogadó országként” csak rendkívül korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg. Ha a Revolut Bank fiókteleppé válna itthon, az erősítené a hazai fogyasztóvédelmi felügyeleti hatáskört. Többek közt lehetőséget biztosítana az érintetteknek arra, hogy magyar nyelvű kérelmük alapján indulhasson meg itthon a fogyasztóvédelmi eljárás. A magyar felügyelet emellett folyamatos fogyasztóvédelmi ellenőrzést végezhetne a banknál, melyet ennek során adatok benyújtására is kötelezhetne – hívta fel a figyelmet az MNB közleménye.

Sajtóhírek szerint az itthon határon átnyúló intézményként elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó litván Revolut Bank UAB Kelet-Közép-Európában mintegy tízmillió ügyféllel rendelkezik. Ezen belül az egymilliós magyarországi felhasználó a hitelintézet második legnagyobb régiós piacát jelenti, Budapest pedig 365 ezer ügyféllel a régiós városok rangsorában a harmadik helyet foglalja el. 

További információk szerint a litván leányvállalat tulajdonosa, a londoni székhelyű Revolut Ltd. nem rendelkezik a 2022. évre vonatkozó auditált éves beszámolóval. Az anyavállalat ugyan idén márciusban közzétette a 2021-es pénzügyi beszámolóját, ám könyvvizsgálója szerint annak bevételi oldalán lényegi tárgyi tévedések szerepelnek – olvasható a jegybank közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank a fentieken túl egyúttal hangsúlyozta: üdvözli az innovatív pénzügyi megoldásokat, ám csakis a fogyasztóvédelmi szempontok maradéktalan figyelembevétele mellett. – Az innovációk erősítik a piaci versenyt a hazai pénzügyi szektorban. Ösztönzik az intézményi fejlesztéseket, a költséghatékonyabb működést és a nagyobb ügyfélélményt biztosító pénzügyi szolgáltatások kialakítását. Mindez azonban semmilyen formában sem csökkentheti a magyar ügyfelek pénzügyi biztonságát – emelte ki az MNB.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.