Kiderül, mi segített kilábalni a technikai recesszióból

A szolgáltatás-külkereskedelemnek – ezen belül annak, hogy nagy számban érkeztek külföldi turisták hazánkba és mi is utaztunk – jelentős szerepe lehetett abban, hogy a harmadik negyedévben a magyar gazdaság kikerült a technikai recesszióból. A héten kiderül az is, novemberben tudott-e tovább mérséklődni az eurózóna inflációja.

2023. 11. 27. 5:20
null
Turizmus. 20200213 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szinte minden nap közöl valamilyen releváns gazdasági adatot – ismertette lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. Kedden a harmadik negyedéves beruházási adatok jelennek meg. A második negyedévben a beruházások volumene éves alapon 13,5 százalékkal, míg negyedéves alapon 4,1 százalékkal csökkent. 

– A beruházások visszaesése elsősorban az uniós források visszatartására, az állam és az önkormányzatok forráshiányára, továbbá a magas kamatkörnyezetre vezethető vissza – mutatott rá Regős Gábor. Jelezte: ugyanakkor abból, hogy a feldolgozóipar beruházásai 7,7 százalékkal emelkedtek éves alapon, az látszik, hogy nem a kamatkörnyezet okozta a legnagyobb problémát, a csökkenés leginkább az állami beruházások visszaesésének eredménye. – A harmadik negyedévben – figyelembe véve a viszonylag kedvező építőipari adatokat – remélhetjük, hogy a mérséklődés üteme az előző negyedévesnél kisebb lesz – húzta alá.

A magyar háztartások is többet utazhattak külföldre
Fotó: Éberling András

A siker titka

– Szerdán a harmadik negyedéves szolgáltatás-külkereskedelmi adatokat ismerteti a hivatal – mondta Regős Gábor. A második negyedévben a szolgáltatások exportjának euróban számított értéke 6,7 százalékkal, míg importja 0,8 százalékkal emelkedett éves alapon. Ezzel a többlet 451 millió euróval 2,7 milliárd euróra növekedett – azaz a szolgáltatások egyenlege kiemelkedően nagy szereppel bír a külkereskedelmi egyenleg szempontjából. 

– Az egyenleg javulásához elsősorban a turizmus és a bérmunka-szolgáltatás növekvő többlete járult hozzá, de összességében minden szolgáltatáscsoportnál javulás következett be – mutatott rá. A turizmus többlete a harmadik negyedévben is nőhetett, tekintettel arra, hogy a hazánkba érkező külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma ebben az időszakban jelentősen, 12,3 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a magyar háztartások is többet utazhattak külföldre – tekintettel a nemzetközi turizmus koronavírus utáni újbóli fellendülésére és a környező országok sokszor kedvezőbb bolti áraira (bevásárlóturizmus). 

– Így összességében arra számítunk, hogy az egyenleg a harmadik negyedévben tovább javulhatott, és ezzel a szolgáltatás-külkereskedelemnek jelentős szerepe lehetett abban, hogy a harmadik negyedévben a magyar gazdaság kikerült a technikai recesszióból – emelte ki Regős Gábor.

Késleltetett hatás

Csütörtökön az ipari termelői árak októberi alakulását ismerhetjük meg. Szeptemberben az ipari termelői árak éves alapon 2,5 százalékkal mérséklődtek, míg havi alapon 1,7 százalékkal növekedtek. Az éves alapú árcsökkenésben az erősebb forintárfolyam játszott szerepet, de nemzetközi színtéren már az energiaárak is mérséklődtek. 

– Ez azonban a hazai árakban még nem jelent meg, tekintettel arra, hogy ide az áremelkedés is később érkezett meg. Az alapanyagok és az előállítási költségek drágulása ugyanakkor felfelé hajtotta az árakat. Összességében tehát a termelői árak drasztikus növekedése megállt, de az energiapiac normalizálódása ellenére sem beszélhetünk a korábbi árszínvonal visszaállásáról – és várhatóan ezt tükrözi az októberi adat is – fűzte hozzá a vezető közgazdász.

Pénteken a harmadik negyedéves GDP és a szeptemberi külkereskedelmi termékforgalom második becslése jelenik meg. Az első becslés szerint a GDP a harmadik negyedévben éves alapon 0,4 százalékkal csökkent, azonban negyedéves alapon már 0,9 százalékkal bővült, azaz véget ért a technikai recesszió. Éves alapon a mezőgazdaság nagyobb teljesítménye felfelé húzta a növekedést, míg az ipar és a piaci szolgáltatások visszahúzták azt. Felhasználási oldalról a beruházások és a fogyasztás mérsékelhették a GDP-t, míg a nettó export vélhetően pozitívan járult hozzá a gazdasági teljesítmény változásához – nem kis részben a csökkenő belső kereslet miatt visszaeső import eredményeként. 

– A pénteki adatközlésből kiderül a termelési és felhasználási oldali tényezők pontos volumenváltozása és növekedési hozzájárulása – közölte Regős Gábor. Emlékeztetett, az első becslés szerint a külkereskedelmi termékforgalom egyenlege szeptemberben 1263 millió eurót tett ki, ami jelentős javulás az egy évvel korábbi 813 millió eurós hiány után. A kedvezőbb adatban szerepet játszik az import volumencsökkenése (az alacsony belső kereslet miatt), illetve a cserearány javulása (az energiaárak normalizációja nyomán). A második becslésből kiderül, hogy az egyenleg változásában milyen szerepe volt a volumennek és milyen az árak módosulásának.

Önkéntes nyugdíjpénztárak

A jegybank is közöl számokat a héten, így ma jelenteti meg az önkéntes nyugdíjpénztárak harmadik negyedéves adatait. Az első félév végén az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon értéke 1757,2 milliárd forintot tett ki, ami éves alapon 11,3 százalékos növekedést jelent. Ugyanakkor a taglétszám az egy évvel korábbi 1,1 millió főről 1,073 millió főre csökkent. A hétfői adatközlésből kiderül, hogy a harmadik negyedévben is sikerült-e növelni a vagyon értékét, illetve hogy hogyan alakult a taglétszám.

Closeup,Of,Young,Man,Holding,Bill,To,Check,The,Price
infláció
Az élelmiszerek inflációja az eurózónában is meghaladja az átlagot
Fotó: Shutterstock

Csökkenő infláció az eurózónában is

Az Eurostat heti adatközlései közül két csütörtöki statisztikát érdemes kiemelni Regős Gábor szerint: ekkor jelenik meg a novemberi infláció gyorsbecslése, valamint az októberi munkanélküliségi adat. Októberben az eurózóna inflációja az előző havi 4,3 százalékról 2,9 százalékra lassult, miközben az Európai Unióban a pénzromlás mértéke az előző havi 4,9 százalékról 3,6 százalékra változott. Havi alapon mindkét területen 0,1 százalékkal növekedtek átlagosan az árak. Az infláció mérséklődésében szerepet játszik a magas árak fokozatos bázisba kerülése, illetve az energiaárak normalizálódása: az eurózóna háztartási energiaárai egy év alatt 11,2 százalékkal csökkentek. 

Az élelmiszerek drágulása ugyanakkor továbbra is meghaladja az átlagot, októberben 7,4 százalékot tett ki. Az új adatközlésből kiderül, hogy novemberben tudott-e tovább mérséklődni az eurózóna inflációja. 

Szeptemberben az eurózóna munkanélküliségi rátája az előző havi 6,4 százalékról 6,5 százalékra nőtt, miközben az Európai Unióé 6,0 százalékon stagnált. Ez 0,2, illetve 0,1 százalékponttal kedvezőbb adat az egy évvel korábbinál, azaz a munkaerőpiaci helyzet úgy az Európai Unióban, mint az eurózónában stabil. Az egyes tagállamokat ugyanakkor nagymértékben eltérő munkanélküliségi ráta jellemzi. Szeptemberben a spanyol munkanélküliségi ráta tizenkettő, a görög pedig tíz százalék volt. A legkisebb állástalanság Csehországot (2,7 százalék), valamint Lengyelországot és Máltát (egyaránt 2,8 százalék) jellemezte.

Az Egyesült Államok adatközlései közül a harmadik negyedéves GDP szerdán megjelenő harmadik becslését érdemes figyelemmel kísérni. A második becslés alapján az amerikai gazdaság negyedéves alapon évesítve 4,9 százalékkal bővült. A növekedésben szerepe volt a fogyasztás emelkedésének és a kormányzati kiadásoknak, míg a beruházások (eltekintve a lakáscélú beruházásoktól), valamint a nettó export lassították a növekedést. Az amerikai gazdaság kapcsán sokan tartottak a recessziótól – az eddig rendelkezésre álló adatok azonban ezt a várakozást cáfolták.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.