Történelmi csúcson a munkaerőpiaci aktivitás

Többen dolgoztak a hazai elsődleges munkaerőpiacon októberben, mint egy évvel korábban, de ezzel egy időben a munkanélküliek száma is emelkedett. A kormány szerint sikerrel aktivizálják a hazai munkaerőpiaci tartalékokat.

2023. 11. 24. 9:00
autógyár
Debrecen, 2023. november 9. Szakképzésben résztvevõ tanulók a Debreceni Szakképzési Centrum és a BMW Group Gyár Debrecen által közösen rendezett 4. Jármûipari nyílt napon a gyár képzési központjában Debrecenben 2023. november 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén októberben 37 ezer fővel, 4 millió 757 ezer főre nőtt a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Többen dolgoztak

A 2023. augusztus–októberi időszakban a foglalkoztatottak száma 4,745 millió fő volt. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 26 ezer fővel, a külföldön dolgozóké pedig 12 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké nyolcezerrel csökkent.

A 15–64 évesek közül 4,621 millióan minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 75,1 százalékra emelkedett. A férfiak foglalkoztatotti létszáma 2,439 millió főt tett ki, míg foglalkoztatási rátájuk gyakorlatilag változatlan, 79,1 százalék volt. A nők körében a foglalkoztatottak száma 2,182 millió fő volt, a foglalkoztatási ráta pedig 0,6 százalékponttal, 71 százalékra nőtt.

A fiatalok (15–24 éves) korcsoportjában 273 ezer főt foglalkoztattak, foglalkoztatási rátájuk 27,6 százalék volt. Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta lényegében nem változott, 88,2 százalékpont volt, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 3,5 százalékponttal, 69,7 százalékra emelkedett.

Enyhe emelkedés

A munkanélküliek száma 2023 októberében 202 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt.  

A 2023. augusztus–októberi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 37 ezer fővel, 211 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,3 százalékra nőtt. A férfiak körében a munkanélküliek száma 111 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 4,3 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma százezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, négy százalékra növekedett.

A 15–24 éves munkanélküliek száma 44 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 13,8 százalékot tett ki. Az összes munkanélküli 20,7 százaléka ebből a csoportból került ki. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 3,7 százalékra, az 55–74 éveseké 0,5 százalékponttal 3,3 százalékra emelkedett.

A munkakeresés átlagos időtartama kilenc hónap volt, a munkanélküliek 36 százaléka legalább egy éve keresett állást.

 

A KSH javuló munkaerőpiaci adataira reagálva Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára megállapította, hogy Magyarországon a munkaalapú társadalom erős és ellenálló, hiszen a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is sikerült megvédeni a munkahelyeket és tovább növelni a foglalkoztatottak számát. 2010-hez képest már egymillióval dolgoznak többen, miközben történelmi mélyponton van az álláskeresők száma. 

Újabb korszakos sikernek értékelte, hogy a 15–64 éves korosztály aktivitási rátája soha nem látott szintre, 78,4 százalékra emelkedett. Azaz egyre többen vannak jelen a munkaerőpiacon, a kormány sikerrel aktivizálja a hazai munkaerőpiaci tartalékokat. 

Az idén csökkent az infláció, 2024 pedig a gazdasági növekedés helyreállításának az éve – hangsúlyozta.

Szeptember óta ismét emelkednek a reálbérek, decembertől pedig 15 százalékkal nő a minimálbér és tíz százalékkal a garantált bérminimum. A foglalkoztatottság, a fizetőképesség, így a fogyasztás emelkedése jelentősen fogja segíteni a gazdaság visszapattanását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.