Hol tartunk a foglalkoztatás egymilliós bővülésével?

Érdemes egy pillantást vetni az európai uniós tagállamok sorára.

2023. 12. 02. 6:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben 4,757 millióan dolgoztak Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt újabb 37 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Kijelenthető, hogy 2010-hez képest már egymillióval dolgoznak többen, miközben történelmi mélypontra esett az álláskeresők száma. Mindezek fényében érdemes megnézni, hogy hol állunk az európai uniós tagállamok sorában.

A Központi Statisztikai Hivatal az idei második negyedév nemzetközi adatairól ismertetett összegzést az Eurostat számai alapján. Ebből kiderül, hogy az Európai Unión belül Hollandiát jellemezte a legmagasabb (82,5 százalék), míg Olaszországot a legalacsonyabb (61,6 százalék) foglalkoztatási ráta a vizsgált időszakban. Magyarország – az Európai Unió átlagát 4,1 százalékponttal meghaladó – 74,7 százalékos értékével a tagországok rangsorának felső harmadába tartozott.

Tíz év alatt egymillió fővel bővült a magyarországi foglalkoztatás

A visegrádi négyek közül Csehországban volt a legmagasabb a foglalkoztatási ráta (75,2 százalék), míg a legalacsonyabb Szlovákiában (72 százalék), de mind a négy ország értéke meghaladta az Európai Unió átlagát.

A férfiak foglalkoztatási rátája szintén Hollandiában volt a legmagasabb (86,1 százalék), Belgiumban pedig a legalacsonyabb (69,1 százalék). A magyar férfiakat jellemző 79 százalékos érték 3,8 százalékponttal meghaladta az Európai Unió átlagát, és így a hatodik legjobb volt a tagországok rangsorában.  

A férfiakéhoz hasonlóan a nők foglalkoztatási rátája is Hollandiában volt a legmagasabb (78,8 százalék), és Olaszországban a legalacsonyabb (52,6 százalék). A magyar nők 70,5 százalékos értéke az unióban az első harmadba tartozott, az uniós átlagot 4,6 százalékponttal haladta meg.

Az Európai Unión belül a második negyedévben Máltán volt a legalacsonyabb (2,5 százalék) a munkanélküliség, Spanyolországban pedig a legmagasabb (11,6 százalék). Magyarország a 3,9 százalékos munkanélküliségi rátájával a közösség tagállamainak rangsorában a hetedik helyen állt, aránya/értéke 1,9 százalékponttal volt alacsonyabb az uniós átlagnál (5,8 százalék). Hazánkban mindkét nem esetében az Európai Unió átlagánál alacsonyabb volt a munkanélküliségi ráta értéke.

Az adatok azt is megmutatják, hogy a közösségben száz álláshelyre 2,7 betöltésre váró jutott. A legmagasabb pótlólagos munkaerő-kereslet Hollandiát, Belgiumot és Ausztriát jellemezte, míg a legalacsonyabb Bulgáriát, Romániát, Spanyolországot és Lengyelországot. Hazánkban az üres álláshelyek 2,5 százalékos aránya meghaladta az uniós tagállamok felének, ezen belül a szomszédos tagországok közül Románia, Szlovákia és Horvátország értékét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.