Ráfordul a kormány az idei év fő feladatára

A tavalyinál ugyan kedvezőbbek az idei gazdasági kilátások, azonban így is számolni kell a geopolitikai kockázatokkal. Az Orbán-kormány most már arra összpontosíthat, hogy sikeresen visszaterelje az országot a dinamikus növekedési pályára.

2024. 01. 15. 5:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az inflációt a kormány visszaszorította, így ráfordulhat 2024-es fő feladatára, azaz a gazdasági növekedés helyreállítására – ezt nyilatkozta a minap a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton ezzel megerősítette azt a célt, melyet még a múlt év derekán tűzött ki maga elé a kormány. A terv az – és ez szerepel az idei költségvetési törvényben is –, hogy a bruttó hazai termék (GDP) bővülése elérje a négy százalék körüli szintet. Adódik a kérdés: milyenek erre az esélyek?

A hangsúly a bővülésen

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza a múlt héten a Világgazdaságnak nyilatkozott ebben a témában. Fontosnak nevezte, hogy a beruházások GDP-hez viszonyított aránya 25 százalék felett maradjon, ami biztosítja a növekedési tervek megvalósulását. – A beruházások egy része működő tőkéből valósul meg, és rekordnagyságú működő tőke érkezik az országba, emellett óriási mennyiségű beruházás (autógyárak, akkumulátorgyárak építése) van folyamatban, ami szintén a gazdasági növekedést támogatja – ecsetelte. Az elmúlt időszak adatai egyénként azt mutatták, hogy az exportra termelő ágazatok továbbra is ellenállók, ugyanakkor az elsődlegesen belgazdaságra termelő vállalatok teljesítménye akadozik. Ezért a belgazdaság megerősítését magasabb fokozatba kell kapcsolni. 

Ezt a kormány 2024-ben négy, egyenként is jelentős eszközzel támogatja: a Széchenyi-kártya-program kibővítésével, a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram keretének 1200 milliárd forintra emelésével és folytatásával, az Élelmiszeripari beszállító-fejlesztési program keretösszegének csaknem hatszorosára emelésével, valamint az uniós források felhasználásával.

A Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy Nagy Márton, a tárca minisztere három lépésben összegezte a tennivalókat. Első lépésként helyre kell állítani a lakossági fogyasztást. Szerinte a reálbérek növekedése szükséges, de nem elégséges, ezért el kell érni, hogy erősödjön a bizalom a magyar lakosságban, azaz: tovább kell oldani az  óvatossági motívumot. Második lépésként helyre kell állítani a már említett belgazdasági termelést és beruházásokat. Harmadik lépésként pedig tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, így el kell érni, hogy a 15–64 éves korosztályban az aktivitási ráta a jelenlegi 78-ról 85 százalékra növekedjen.

 Az inflációt a kormány visszaszorította, így ráfordulhat 2024-es fő feladatára, azaz a gazdasági növekedés helyreállítására

Vegyes előrejelzések

A hazai és a nemzetközi szervezetek előrejelzéseire is érdemes kitérni. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. előrejelzése szerint 2024-ben 2,7 százalékos növekedés várható. A társaság felhívta a figyelmet arra, hogy a következő időszakban számos tényező befolyásolhatja Magyarország gazdasági teljesítményét. Így például az eurózóna lassú növekedése visszafogott mértékben, de támogathatja a  exportteljesítményt. A dezinflációs folyamat fennmaradása pedig hozzájárul a fogyasztás bővüléséhez. A lefelé mutató kockázatok közül az orosz–ukrán háború okozta bizonytalanság fennmaradása látszik legvalószínűbbnek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői jelenleg úgy számolnak, hogy Magyarország bruttó hazai terméke 3,1 százalékkal nő 2024-ben. Ez ugye elmarad a kormány négyszázalékos várakozásától, ám ez a legmagasabb a visegrádi országok sorában. Mindemellett több mint kétszer nagyobb az unió egészére jelzett másfél százaléknál. Nemrégiben a Fitch Ratings is közölte a számait. A nemzetközi hitelminősítő szakértői szerint az idei és a következő évben is hasonló mértékű, három százalék lehet éves átlagban a növekedés. Ettől még kevesebbel kalkulál az Európai Bizottság, amely 2,4 százalékot jelölt meg a prognózisában.

Geopolitikai feszültségek

A fentieken túl az sem mindegy, hogy milyen nemzetközi környezetben kell helytállnia hazánknak. A Moody’s Investors Service szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok kedvező kilátásokkal futhatnak neki az idei esztendőnek. Ezt a térség várható robusztus makrogazdasági teljesítménye támasztja alá. Továbbá pozitív fejlemény az is, hogy az országcsoport gazdaságai csak korlátozott mértékben szenvedték meg az európai energiaellátási válságot, és nem változott államháztartási helyzetük erőssége sem. A földgázellátási hiányok kockázata a következő években tovább csökken, tekintettel a tározók magas töltöttségi szintjére, az ellátási források kiterjesztésére, az infrastrukturális beruházásokra és a keresleti oldali kiigazításokra. A Moody’s szerint az európai uniós folyósítások nyomán erősödő hazai kereslet és a fő kereskedelmi partnergazdaságok növekedése is támasztékul szolgál majd a közép- és kelet-európai gazdaságoknak. A cég ebben a környezetben az idén átlagosan 2,5 százalékra gyorsuló gazdasági növekedést valószínűsít a térségben az általa 0,5 százalékosra taksált tavalyi regionális átlagnövekedés után. A prognózis a 2024–2027-es időszakra pedig éves átlagban 2,8 százalékos növekedéssel számol a régió gazdaságaiban.

Ha tágítjuk a kört, akkor a Világbank előrejelzésére érdemes figyelni, amelyet a minap ismertetett a távirati iroda. A szervezet erre az évre 2,4 százalékos világgazdasági bővülést vár. Elemzőik jelezték: a világgazdaság helyzete most jobb, mint egy évvel ezelőtt, mivel csökkent a globális recesszió kockázata elsősorban az amerikai gazdaság stabilitásának köszönhetően. 

A közeljövőben fokozódó geopolitikai feszültségek azonban új fenyegetéseket jelentenek a világgazdaságra nézve.  

Az Egyesült Államok gazdasága az idei évben 1,6 százalékkal erősödet, míg Kínáé 4,5 százalékkal. Az eurózóna teljesítménye jelen állás szerint 0,7 százalékos bővülést valószínűsít.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.