Eljött a bankok fekete időszaka, kiderült, évente mennyi pénzt hagyunk náluk

Sokan úgy döntenek, hogy bankot váltanak, miután megnézik az éves összesítőt.

Forrás: EconomX2024. 02. 02. 15:42
null
Budapest, 2016. január 3. Megújított húszezer forintos bankjegyek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-tõl hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötelező tájékoztatniuk a bankszámlával rendelkező ügyfeleiket a bankoknak arról, hogy az előző évben milyen jogcímen milyen összegeket vontak le tőlük. A dokumentumot díjkimutatás néven találhatja meg bárki az internetbankban vagy a pénzintézet által kiküldött levélben, a határidő minden évben január 31. – hívta fel a figyelmet az EconomX.

Mindez azért nagyon érdekes, mert a kimutatás sokakat arra késztethet, hogy felülvizsgálják az aktuális számlacsomagukat, mert az éves összesítőben nem nehéz észrevenni, ha túl drágán bankolunk. 

Bankot váltani egyébként manapság már nem különösebben nagy tortúra. Az egyszerűsített bankváltásnak köszönhetően ugyanis elég egyszer bemenni a bankba, amelyhez át szeretnénk menni. Ekkor megnyitjuk a számlát, majd a két pénzügyi szolgáltató egymás között lepapírozza a váltást. Egyes pénzintézetek egyébként már online számlanyitási lehetőséget is biztosítanak. A portál továbbá azt is összesítette, hogy a hazai pénzintézeteknél hol található a kimutatás. 

  • OTP Bank: Számlakivonatok, szerződések, egyéb dokumentumok → Egyéb dokumentumok (egy részletes kereséssel tudjuk lekérni az adatokat)
  • Erste Bank: Saját név → Termékeid → Digitális Tárhely → PAD Kimutatás
  • K&H Bank: Dokumentumok → értesítő (januári dátumra szűréssel)
  • MBH Bank: Számlainformáció → januári számlakivonat és díjkimutatás (régebbi internetbank esetén a Számlakivonatok, dokumentumok → Letölthető dokumentumok → Értesítő)
  • CIB Bank: Dokumentum → Kivonat/Díjkimutatás
  • Gránit Bank: Postaláda/Beérkezett levelek → Tájékoztató lakossági folyószámla Díjkimutatásáról
  • MagNet Bank: Személyes/Levelezés → díjkimutatás
  • Raiffeisen Bank: Számlainformációk → Számlakivonatok vagy Értesítők
  • UniCredit Bank: Bankolás → Bankszámla → Megtekintés → Kategóriák → (Számlakivonatok) Díjkimutatás

Miután ellenőrizte a banki költségeit, jó, ha tudja, hogy a jegybank korábbi összesítése szerint 

egy átlagos lakossági ügyfél 34 800 forintot költ egy évben a bankolásra,

 ami a kilencmilliót is meghaladó ügyfélkörnél éves szinten akár 330 milliárd forintos bevételt jelent a hazánkban működő pénzintézeteknek. Hozzáfűzik, a 17,6 százalékos éves inflációval számolva most akár 40 925 forintra nőhet az átlagos bankköltség. A pénzintézetek persze érthető módon nem feltétlenül biztos, hogy örülnek a szabályozásnak, ugyanis, amikor valaki egyben látja az éves kiadásait, fennáll annak a veszélye, hogy keres egy olcsóbb bankszámlacsomagot, amit sokszor egy másik pénzintézetnél talál meg.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.