Maradt még tere az alkunak a lakáspiacon

A múlt év végére, az idei elejére már az alkulehetőségek szűkülése dominálta a lakáspiacot – derült ki az OTP Ingatlanpont legfrissebb értékesítési adataiból. A reálisabb árazás és a növekvő forgalom dacára még mindig érdemes próbálkozni vele, ugyanis jelentős megtakarítási lehetőségeket rejthet a vásárlás végső, személyes fázisa is.

2024. 03. 14. 12:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP Ingatlanpont téli, 2023. december–2024. februári értékesítési adatai azt tükrözik, hogy míg 2023 őszén még növekedett, addig december–februárban már valamelyest ismét csökkent a lakáspiacon alkuval elérhető megtakarítások átlagos aránya. Ez a tendencia – a nem megyei jogú városokat leszámítva – minden településtípusnál érvényesült, és a mostanra kialakult jellemző alkuértékek, azaz az utoljára meghirdetett ár és a szerződéses vételár közötti különbség megközelítően a 2022 őszén látottakat idézik – írta közleményében az OTP Ingatlanpont.

Általános szabály, hogy a házaknál nagyobb, míg a lakások esetében kisebb az alku mértéke, előbbiek esetében a 10-15 százalék sem elképzelhetetlen. Ehhez képest a trendtörő kisebb városokban 0,9 százalékponttal növekedett és így átlagosan 7,9 százalékra bővült az alkuk tere. Ezen belül valamennyi lakástípusnál is hasonló volt a változás iránya: a házaknál nyolcról kilenc százalékra, a hagyományos építésű lakásoknál 4,6-ról hat százalékra, míg a leggyorsabban eladható paneleknél 4,3-ról 5,3 százalékra. Ezzel szemben a községeknél 0,6 százalékponttal (7,9 százalékra), a megyei jogú városoknál pedig 0,5 százalékponttal (6,3 százalékra) szűkült az alkulehetőség. 

A legnagyobb változás, 1,1 százalékpontos csökkenés a fővárosban látszik, ahol a mostanra kialakult átlagos alkuarány mindössze három százalék. Fővároson belül a házak árából szintén többet, átlagosan közel öt százalékot lehet alkudni.

Ennek kapcsán Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője arra a tapasztalatra emlékeztetett, hogy a jelentősebb piaci irányváltások rendszerint a fővárosban mutatják meg első jeleiket. Ez látszik most is igazolódni, hiszen a statisztikai hivatal már a tavalyi harmadik negyedévi forgalomról jelezte, hogy míg máshol mindenütt visszaesés látszott, a fővárosi piacon már ismét nőtt a kereslet. A vevők fokozódó érdeklődése pedig értelemszerűen szűkíti az alkulehetőségeket, ezzel egybe is csengenek az OTP Ingatlanpont téli tranzakcióiból nyert adatok.

A kereslet-kínálat viszonya kapcsán az OTP Ingatlanpont érezhető piacélénkülésre, mérsékelt áremelkedésre számít az idei évben. Az összképet értékelve Valkó Dávid úgy véli, hogy 

ugyan kitörésről egyelőre nem beszélhetünk, de a december–februári eredményeket már tekinthetjük az organikus fejlődés jelének, ami alapja lehet egy óvatos lakáspiaci optimizmusnak.

Ami egyúttal azt is jelenti, hogy nincs már ok – a nagyobb alkulehetőségekre várva – halogatni a vásárlást. Ugyanakkor az egyes tranzakciók azt is mutatják, hogy a jelenlegi piaci környezetben is lehet jelentős megtakarításokat elérni, ha eltökélten keresik az alku lehetőségét. 

A téli hónapokban a legnagyobb arányú megtakarítást az a vásárló érte el, aki a Jászságban végül negyedáron jutott hozzá egy negyvenesztendős, felújítandó kisvárosi családi házhoz. Az ő hatmilliós megtakarítását azonban többen is túlszárnyalták, legsikeresebben az a vevő, aki a főváros keleti határában 130 millióért vett egy mintegy húszéves, kiváló állapotú házat, az árából közel 25 milliót lealkudva. 

A kiemelkedően nagy összegű megtakarítást hozó üzleteket ezen a télen is jellemzően családi házakra kötötték, de néhány esetben lakáson is lehetett 13-15 milliót spórolnia a vevőnek. Ez utóbbira szolgált példával Kecskemét, Debrecen és Budapest is. A lakótelepi otthonok csúcstartója egy negyvenéves felújítandó nyíregyházi panel, ami hat és fél millióval lett olcsóbb a végső egyezkedés során.

Van, amikor már a meghirdetés pillanatában is jelentősebb árelőnyhöz jut a vevő. Erre példa egy alföldi város nyolcvanéves, felújítandó családi háza, amit 27 százalékos kedvezménnyel tudott megszerezni új tulajdonosa már a meghirdetés másnapján. Érdekesség, hogy az albérletek piacán nem jellemző az alku, keresleti piac lévén inkább az ellenkezője igaz, bizonyos környékeken akkora a kereslet, hogy a rosszabb állapotú lakásokat is kiveszik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.