A gazdaság jövője a zöldenergia

Magyarország igen büszke lehet az elmúlt években elért eredményeire, hiszen az energiaigényeink több mint felét már zöldtechnológiák fedezik. Ha azt akarjuk, hogy hazánk ne maradjon le a világban zajló versenyben, a gazdaság erősödjön és elérjük klímapolitikai céljainkat, akkor folytatni kell ezt a fejlődést. A kormány a lakosság véleményére is kíváncsi, ezért kezdődött online konzultáció a témában.

2024. 04. 04. 5:25
Magyarország a napenergiát tudja kiemelkedően jól hasznosítani Fotó: Facebook/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy más országokban, úgy hazánkban is megosztják a társadalmat a különböző politikai nézetek. Ezért előremutató, ha sikerül olyan célokat kitűzni, amely valamilyen egységet teremt az emberek között, hívhatjuk ezt nemzeti minimumnak is. Ez ideális esetben olyan területet jelent, amelynek fejlesztése átível a kormányzati ciklusokon is. Ilyen lehet a zöldenergia kérdése. Ezt az Orbán-kormány olyan „egyetértési pontnak” nevezi, amely meghatározza a magyarok mindennapjait. Ezért is kezdett online párbeszédet a témában. Az április 15-ig tartó felmérésben egyebek között a zöldenergia megtermelésének és tárolásának fontosságáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedésnek az állami támogatásáról, a szabályozási rendszer szigorításáról, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatják el véleményüket az emberek a Zöldenergia.kormány.hu címen.

A zöldenergia jelenti a magyar gazdaság jövőjét

György László a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy a szóban forgó terület az elkövetkező évtizedekben magyar családok százezreinek ad majd munkát, biztos megélhetést. A Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos jelezte:

a zöldgazdaság mérete 2020-ban globálisan 1300 milliárd dollár volt, az akkori magyar hazai össztermék hat és félszerese. Ez a piac 2050-ig a nyolcszorosára bővül.

A kormány 2020-ban hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet. Abban célul tűzte ki, hogy 2030-ra a villamosenergiát kilencven százalékban szén-dioxid-kibocsátás mentesen, környezetbarát, fenntartható módon kell előállítani. A zöldenergiát tárolni is kell, a tervek szerint Magyarország 2030-ra a negyedik legnagyobb zöldenergiatároló-gyártókapacitással rendelkezik majd az Egyesült Államok, Kína és Németország után.

Fenntartható atomenergia nélkül nem képzelhető el sikeres zöldátállás

A kormány a biztonságos, tiszta és megfizethető ellátás érdekében hosszabb távon is a napenergia és az atomenergia kettősére alapoz. Fenntartható atomenergia nélkül nem képzelhető el sikeres zöldátállás, ahogy nem érhető el az energiafüggetlenség és nincs rezsicsökkentés sem. Ezért készítik elő a meglévő blokkok üzemidejének meghosszabbítását, és ezért épül meg Paks II. Mindezzel jelentős mennyiségű földgáz felhasználása váltható ki. Lantos Csaba energiaügyi miniszter korábban a zöldenergiát nevezte meg a magyar gazdaság jövőjének. Szólt arról is, hogy az elmúlt években jelentős mérföldköveket sikerült elérni: bár korábban csak 2030-ra vártuk, nemrégiben meghaladta a hatezer megawattot a naperőművek együttes kapacitása Magyarországon. Ha azt akarjuk, hogy hazánk ne maradjon le a világban zajló versenyben, a magyar gazdaság erősödjön és elérjük klímapolitikai céljainkat, akkor folytatni kell ezt a fejlődést. Ezért 2030-ig jelentősen növeljük a napelemes, a szélenergia- és a tárolói kapacitást.

A Magyar Nemzet a közelmúltban idézte Hortay Olivért is. A Századvég klíma- és energiaügyi üzletágának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre biztatóbb képet fest az energiamixünk. Jelezte: tavaly elkezdődött a magyar gazdaság kilábalása az energiaválságból, így az év második felében az ország áramfogyasztása is emelkedni kezdett. Ennek ellenére a 2023-as villamosenergia-behozatalunk 11 éves mélypontra, 24 százalékra esett. A függetlenedés jelentős részben a zöldenergia felfutásának köszönhető. Sokatmondó, hogy mostanra az Európai Unióban – Görögország után – Magyarországon a legmagasabb a napenergia aránya a belföldi áramtermelésben. 

Az egyéb megújulók – például szél-, biogáz- vagy biomassza-erőművek – négy és fél százalékos hozzájárulásával az igényeinknek már több mint felét zöldtechnológiák fedezik, ami nagy eredmény.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.