Megugrott az első lakást vásárlók aránya

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024 első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai szerint – ismertette elemzésében az ingatlanközvetítő. Zömében a fővárosi lokációt választották az ügyfelek, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is vonzotta az első lakást szerzőket. Őket a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a tízszázalékos önerő lehetősége, valamint esetlegesen a csok plusz és a hozzá tartozó részleges tartozáselengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.

2024. 04. 16. 10:28
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az idei év eleje hozta meg az igazi trendfordulót a lakáspiacon. Folyamatosan erősödő érdeklődés tapasztalható az ügyfelek részéről a megújult otthonteremtési támogatási rendszer kedvezményei iránt. Az ország egészét vizsgálva, az idei év első negyedévében, a Credipass szakértői által közvetített hitelügyletek között 16,7 százalékos arányban voltak jelen a csok plusz kedvezményes konstrukciói. A fővárosi hitelfelvételek 14,4 százalékában szerepelt a kedvezményes hitel, ahol 48,7 százalékkal a kétgyermekes változat volt a leggyakoribb – összegezte a számokat Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. 

A Duna House Barométer adatai szerint idén márciusban az előző év azonos időszakához hasonlítva közel duplájára, 26 százalékra emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya a fővárosi tranzakciók között. – A negyedéves adatok alapján a vásárlók a tavalyi éves átlagnál egy százalékkal kevesebbet, 42,5 millió forintot szántak ingatlanvásárlásra idén. A csaknem azonos összeg azonban 2024-ben már csak négy négyzetméterrel kisebb, átlagosan 51 négyzetméter alapterületű ingatlanokra volt elegendő Budapesten – folytatta a szakértő. Az idei első negyedévben a Duna House közvetítésével értékesített ingatlanok ötödére szerződtek a vevők első lakásukra, amelyek országos átlagban 72 négyzetméteresek voltak és 35,6 millió forintot fizettek értük az ügyfelek. Vidéken az első lakásukra szerződők az adásvételek 26 százalékában voltak jelen, ők átlagosan 32,6 millió forintos kiadással, nyolcvan négyzetméter körüli ingatlanokra tehettek szert.

Budapesten a téglaépítésű lakásokat (65 százalék) preferálták a leginkább az első lakást vásárlók, az átlagos, 49 négyzetméteres téglalakás megvásárlásához 43,2 millió forintra volt szükség. Azok, akik kisebb összeggel vágtak bele az otthonteremtésbe, a negyedéves átlagok alapján 39,9 millió forintból is szert tehettek 55 négyzetméteres, fővárosi panellakásokra.

A Pest vármegyei lokációt is előszeretettel választották első lakás vásárlása céljából a vevők, akik 43,3 millió forintot fordítottak átlagosan első ingatlanukra, amelyért 88 négyzetméteres otthonokkal gazdagodtak – ismertette a távirati iroda. A vidéki területeken Bács-Kiskun vármegye vonzotta a legtöbb első lakást vásárlót, a szerződők nyolc százaléka vásárolt itt magának átlagosan 77 négyzetméteres ingatlant, 29,4 millió forintért. A legtöbben, 24-24 százalékban húsz év alattiak, valamint harminc–negyven év közöttiek jutottak első lakásukhoz 2024 első negyedéve során. 

– Ahogy azt a korosztály szerinti megoszlás adatai is mutatják, nemcsak az új kedvezményre jogosultak kerültek előnyösebb helyzetbe, hanem a gazdasági helyzet javulása és a csökkenő hitelkamatok támogatják a csok pluszra nem jogosult első lakásukat szerzők piacra lépését is – tette hozzá Benedikt Károly.

Lapunk a minap beszámolt arról is, hogy február végéig csaknem kétezer család nyújtotta be igénylését a csok pluszra. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára jelezte, hogy az igénylések dinamikája hasonló, mint a 2015-ben bevezetett csoknál. Ezt örömteli hírnek nevezte, mert a csokot – annak teljes „élettartama alatt” – 240 ezer család vette igénybe. A csok pluszt új gyermek vállalásával lehet igényelni, és a támogatott hitelt aszerint ítélik meg, hogy hány gyermekessé válik a család. Attól függően, hogy a családok egy, kettő vagy három gyereket vállalnak, 15, 30 vagy 50 millió forintot tudnak igényelni államilag támogatott fix háromszázalékos kamattal. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.