Elutasította a spanyol kormány a vonatgyártó magyar felvásárlását, de pert kaphatnak cserébe

A több sebből vérző döntés a spanyol részvényesek érdekeit védőknek sem tetszik.

Forrás: MTI, Világgazdaság2024. 08. 27. 22:17
Budapest, 2015. január 27.
Az L.A.C. Holding érdekeltségébe tartozó CER Hungary új technológiával Romániában készült Transmontana típusú mozdonyának vezetõállása az avatóünnepségen Budapesten, a Magyar Vasúttörténeti Parkban 2015. január 27-én.
MTI/Marjai János
Fotó: MTI/Marjai János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kormány nem engedélyezi a spanyol Talgo vonatgyártó vállalat eladását a magyar Ganz-MaVag Europe Zrt-nek – közölte a spanyol gazdasági tárca.

„Az elvégzett részletes elemzés megállapította, hogy ennek a műveletnek az engedélyezése leküzdhetetlen nemzetbiztonsági és közrendi kockázatokkal járna” – fogalmazott közleményében a minisztérium. Hozzátették: a Talgo stratégiai vállalat a gazdaság biztonsága, a területi kohézió és Spanyolország ipari fejlődése szempontjából kulcsfontosságú ágazatban.

Az engedély megtagadása a külföldi befektetések ellenőrzésére vonatkozó hatályos spanyol szabályozások alkalmazásával történik, tiszteletben tartva a közösségi jogot, valamint az Európai Unió közvetlen külföldi befektetésekre, a belső piac védelmére és a tőke szabad mozgására vonatkozó hatásköreit – jelezte a spanyol gazdasági tárca.

A magyar Ganz-MaVag Europe Zrt. március elején tett hivatalos, 619 millió euró értékű nyilvános vételi ajánlatot a spanyol Talgóra, részvényenként 5 euróért, cserébe legalább 50 százalék plusz 1 részvényarány megszerzésével a cégben. A vállalat részvényesei támogatták az ajánlat elfogadását.

A Spanyol kormány még a Covid alatt hozott egy rendeletet, amely a nehéz helyzetbe került spanyol gazdasági társaságokat volt hivatott megvédeni a külföldi felvásárlások elől. Ez azt eredményezi, hogy nemzetközi befektetéseknél előzetesen a spanyol kabinet jóváhagyására is szükség van. Bár a Covid helyzeten már túl van a világ mégis ezért tudták megakadályozni a vásárlást – írja a Világgazdaság.

 

A döntés több sebből vérzik

Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva utasították el az ajánlatot, mivel szerintük a magyar cég mögött orosz befolyás van, de erre semmilyen bizonyítékot nem szolgáltattak – mutatott rá a Világgazdaság.

Azonban súlyosabb, hogy a spanyol kormány a Talgo részvényeseinek konkrétan anyagi kárt okoz azzal, hogy megtorpedózta a tranzakciót.

A Ganz–Mavag Europe Zrt. március 7-én jelentette be a spanyol tőzsdefelügyeletnek (CNMV), hogy önkéntes vételi ajánlatot tesz a spanyol gyártó összes részvényére. Ez egy nagyjából 250 milliárd forintos ajánlat volt, részvényenként 5 eurós vételi árral. A feltételek között szerepelt az, hogy legalább 50 százalék plusz 1 részvényarányban szeretnék megszerezni a Talgót. Az ajánlatot a Talgo igazgatótanácsa, főrészvényesei és banki finanszírozói is többször kedvezően értékelték.

 

Nem hagyták szó nélkül a spanyol kormány döntését

A tőzsdén jegyzett társaságok kisebbségi részvényeseinek spanyolországi szövetsége, az AEMEC az ügy miatt azt közölte, hogy 

bírósághoz fordul, hogy megvédje a Talgo kisebbségi részvényeseit a spanyol kormány beavatkozásától.

Az AEMEC azt a külföldi befektetések felfüggesztését lehetővé tévő szabályozást támadja meg jogi úton, ami miatt a spanyol kormányzat megfúrta a Talgo magyar felvásárlását. „A Talgo-ügyletnek semmi köze a spanyol nemzetbiztonsági érdekekhez, ezért nem felel meg a törvényeknek, amikor erre hivatkozva szabotálják el” – fogalmazták meg álláspontjukat. Hozzátették: ha kell nem csak a spanyol bíróságra viszik el a spanyol kormány határozatát, hanem azt is fontolgatják, hogy az európai bíróságnál is panaszt tesznek. 

Nem felel meg a törvénynek, amikor önkényes, tisztességtelen vagy politikai, ideológiai okokra hivatkoznak. A spanyol állam döntései nem lehetnek önkényesek, amint azt a spanyol alkotmány is kimondja. Nem szabad meglopni a Talgo 8000 részvényesét – jelezték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Marjai János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.