A szankciók mellett másra is figyelni kellett volna!

Az, hogy az Európai Unió egyre inkább a korábban kiegyensúlyozásra használt cseppfolyósított gázra alapozza ellátását, fokozza az árak kiszámíthatatlanságát. Ezzel pedig visszaveti a közösség versenyképességét.

2024. 09. 03. 5:22
Illusztráció Fotó: Yakobchuk V
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az energiaválság, az orosz–ukrán háború kirobbanása és a szankciós politika óta jelentősen átalakult az Európai Unió ellátása. Az eddigi tapasztalat a jelentős drágulás mellett azt is mutatja, hogy az energiaárak stabilitása nagyon gyenge lábon áll.

– A pillangóhatás lényege, hogy egy összetett dinamikus rendszerben a feltételek apró változásai is markáns következményekkel járhatnak a rendszer egészére nézve. Az európai gázpiacon egyre gyakrabban szembesülünk a jelenséggel – fogalmazott a helyzet kapcsán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a közösségi oldalán jelezte: azáltal, hogy az Európai Unió korábbi vezetékesbeszerzéseinek egy részét cseppfolyósított gázra (LNG) cserélte, a közösség kitetté vált a globális piac legapróbb rezdüléseinek is.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy tavaly például egy ausztrál LNG-létesítményben belengetett sztrájk, míg a napokban egy LNG-t szállító meghibásodása okozott áremelkedést az európai tőzsdéken. Ez leginkább azért lehet meglepő, mert Ausztrália szinte egyáltalán nem exportál az Európai Unióba.

– Annak a lehetősége azonban, hogy az ausztrál szállítmányok egy része kiesik Ázsiában, így a kínai vásárlók az európaiak ellátóival – például az amerikaiakkal – kényszerülnek pótolni a hiányt, az itteni piacokra is jelentős hatást gyakorol – magyarázta Hortay Olivér. Az tehát, hogy az Európai Unió egyre inkább a korábban kiegyensúlyozásra használt cseppfolyósított gázra alapozza ellátását, fokozza az árak kiszámíthatatlanságát és ezzel visszaveti a közösség versenyképességét. Kiemelte: a nagy szankciós törekvések mellett nem ártana ezt is figyelembe venni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.