Covid előtti szinten a turizmus és a vendéglátás

A turisztikai utasforgalom ismét elérheti, sőt jelentősen meg is meghaladhatja a pandémia előtti utolsó, rekordnak számító szintet az elmúlt három-négy kihívásokkal terhelt év után – derült ki az MBH Bank elemzőinek tájékoztatásából.

2024. 09. 25. 13:25
Hőség - Fürdőzők a Balatonban
A magyarok körében továbbra is a Balaton környéke a legnépszerűbb - a SZÉP-kártya költések is erre utalnak Fotó: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A turizmus a GDP-hez több mint tíz százalékkal járul hozzá, közvetlenül, illetve közvetve négyszázezer ember megélhetését biztosítva – mondta Szabó Melinda, az MBH Elemzési Centrum ágazati területének vezetője. Hozzátette, az elmúlt négy év sok kihívást jelentett az ágazatban tevékenykedő cégek számára, a vendégéjszakák száma viszont meghaladhatja a pandémia előtti szintet.

turistacsapda, Halászbástya, Budai Vár, turisták, I. kerület, baloldal, turizmus, turisták
A külföldiek körében a főváros a legnépszerűbb (Forrás: Várnegyed.hu)

Horti Flóra, az MBH Elemzési Centrum szenior ágazati vezetője elmondta, a globális turisztikai ágazat teljesítménye megközelítette a pandémia előtti szintet, tavaly a szektor kilenc, míg idén 10-11 százalékot ad hozzá a globális GDP-hez. Görögország részesedése nagyobb, húsz százalék, míg Németországé kilenc százalék.

Magyarországon a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint nyáron hétmillió turista fordult meg Magyarországon. Kormányzati cél, hogy az idegenforgalom GDP-részaránya 2030-ra 16 százalékra növekedjék, ehhez évi ötvenmillió vendégéjszaka szükséges, így került fókuszba a reptér fejlesztése.

Júliusban 11 százalékkal nőtt a külföldi, míg fél százalékkal csökkent a belföldi utazók száma. Ez a külföldi turizmusnak köszönhető, mivel népszerű úticélok többek között Horvátország és Görögország is.

Az MBH-nál ugyanakkor összességében azt várják, hogy a pandémia előtti szintet éri el a turizmus, amihez hozzájárul a reálbérek növekedése, a Szép-kártya költések és az infláció normalizálódása is. A legtöbb külföldi vendég Ausztriából, az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából érkezett, a magyarok körében pedig továbbra is a Balaton környéke a legnépszerűbb.

A vendéglátást illetően uniós tendencia a munkaerőhiány. A vendéglátóhelyek száma csökkenő trendet mutat, egy év alatt kétezerrel lett kevesebb a helyek száma (főleg Budapesten és Békés megyében), ugyanakkor hatezerrel több vendéglátóegység van, mint a pandémia évében.

Szarka László, az MBH Bank középvállalati üzletágának igazgatója két kihívási területet említett: egyik a pandémia, a másik pedig az orosz–ukrán háború következményei. A koronavírus-járvány nyomán visszaeső forgalom mellett a fenntartás is nehézkessé vált, támogatott hiteleket nyújtottak a partnereknek a fennmaradáshoz, illetve a munkabérek kifizetéséhez. E téren 

jelentős a szerepe a Széchenyi-kártya-programnak.

Jelentős digitalizációs fejlesztéseket is el kellett végezni, kialakultak az eddigiekkel ellentétes működésű vendéglátóegységek is, csak kiszállításra alapozva működésüket – az online megrendelés platformját kellett kialakítani.

Népszerű a Szép-kártya, vagyonvédelem az utasbiztosítások fókuszában

Kelemen Tamás, az MBH Bank lakossági termék és folyamatmenedzsment igazgatója kiemelte: a Szép-kártya a legnépszerűbb béren kívüli juttatás Magyarországon, a szálláshelyszolgáltatás és a vendéglátás az a két terület, ahol a legtöbbet költik az emberek. A kártyabirtokosok száma idén is nőtt, csaknem hárommillió ember használja. Szerinte is joggal várhatjuk a jelenlegi adatok alapján, hogy az idei költések meghaladják a tavalyi esztendőt.

Az utasbiztosítás kapcsán elmondta, a július–augusztus a legnépszerűbb – ez teszi ki a szezont lényegében. A legtöbben négy–hét napot pihennek, nyolcvan százalékuk megtakarításból finanszírozza a megtakarítását, nem hitelből. Külföldön nagy arányban bankkártyával vásárolunk, és bár terjed a mobiltelefonos fizetés, autóbérlésnél, szállásfoglalásnál sokszor kérik a fizikai kártyát – hívta fel a figyelmet Kelemen Tamás.

Népszerű az utasbiztosítás is, a külföldre utazók csaknem hatvan százaléka megköti. Ez valamelyest javuló tendencia – mondta el lapunk kérdésére. Figyelmeztetett egyúttal, mindig érdemes megnézni a biztosítási csomagok tartalmát és összegét, például egy síbalesetre (ami az extrém sportok kategóriában keresendő) nem mindegyik biztosítás fizet. A legtöbben egyébként az egészségük, poggyászuk, értékeik védelmét helyezik fókuszba és a közepes felszereltségű-árfekvésű biztosítási csomagokat választják. A kiegészítő fedezetek között szerepel az autós asszisztencia is (saját jármű hazahozatalára vagy meghibásodására vonatkozóan), ezt viszonylag kevesen választják, míg az egészség, vagyonvédelem abszolút fókuszban van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.