Kétszázmillió dollárra perli kiadóját a Limp Bizkit frontembere

Fred Durst, a Limp Bizkit frontembere beperelte a Universal Music Groupot, mivel az énekes szerint a kiadó hosszú évek óta szándékosan nem fizetett jogdíjat, így már 200 millió dollárral tartozik a zenekarnak.

2024. 10. 09. 15:14
Music festival 'Frequency 2023'Fred Durst of the band 'Limp Bizkit' during a concert on the 'Space Stage' as part of the "Frequency 2023" music festival in St. Poelten, Austria, August 17, 2023. - 20230817_PD4612 (Photo by FLORIAN WIESER / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)
Fred Durst, a Limp Bizkit frontembere a zenekar 2023-as Frequency fesztiválon adott koncertjén az ausztriai Sankt Pöltenben Fotó: AFP/APA-Picturedesk/Florian Wieser
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pert indított kiadója, a Universal Music Group ellen a 2000-es évek első felének egyik legsikeresebb rockzenekara, a Limp Bizkit – adta hírül a Rolling Stone magazin.

A banda frontembere, Fred Durst és jogászai által kedden beadott kereset szerint a kiadó szándékosan és szisztematikus módon visszatartotta a zenekarnak járó jogdíjakat, esze ágában sem volt fizetni.

A kiadó képviselői azzal magyarázták a jogdíjak visszatartását, hogy a Universal 43 millió dollárt költött az együttesre, a jogdíjak viszont még nem érték el ezt az összeget, így a bandának nem jár pénz.

Ezt az állítást elég nehéz elhinni, mivel a Limp Bizkit az ezredforduló környéki nu metal hullám egyik legsikeresebb zenekara volt, olyan slágerekkel mint a My Way, a Nookie vagy a Break Stuff, lemezeikből világszerte 45 millió darabot adtak el, de napjainkban is népszerűek, csak idén a a Spotify-on több mint 450 millió hallgatásnál tartanak a dalaik, jövő tavasszal pedig a Metallica és a Pantera társaságában turnéznak Észak-Amerikában.

A zenekart képviselő jogászcsapat sem fogadta el az igencsak gyenge lábakon álló magyarázatot, főleg hogy kiderítették, hogy a banda korábbi kiadója, a Flip Records is több millió dollárnyi jogdíjat zsebelt be az elmúlt években az együttes dalai után, így életszerűtlen, hogy a Universal közben nem keresett rajtuk annyit, hogy a korábban beléjük fektetett összeg megtérüljön.

Dursték szerint nem a Limp Bizkit az egyetlen banda, amely hasonlóan járhatott, úgy vélik, hogy a Universal más zenekarokat is megkárosíthatott, saját anyagi érdekeik mellett ez is motiválta őket, hogy jogi útra tereljék az ügyet.

A Limp Bizkit jogászai a keresetben többek közt csalással, szerzői jog megsértésével és szerződésszegéssel vádolják a Universalt, és 200 millió dollárt követelnek a kiadótól, egyúttal azt is szeretnék elérni, hogy felbontsák az együttes és a kiadó közti szerződést, a dalok szerzői joga pedig kerüljön vissza a bandához.

 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.